Hoppa till huvudinnehållet

Så avgörs kvalen och J18-slutspelet

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
BIK Karlskogas kanslichef P-A Johansson tillsammans med hunden Sam.
BIK Karlskogas kanslichef P-A Johansson tillsammans med hunden Sam. Foto: Tomas Nilsson

BIK Karlskoga kommer att spela vidare efter grundserien med chansen att nå SHL. Även HC Flyers och BIK:s båda juniorlag fortsätter när serierna är färdigspelade. Vi har tagit hjälp av BIK:s kanslichef P-A Johansson för att reda ut hur fortsättningen ser ut för de inblandade lagen.

Lag ett och två i hockeyallsvenskan möts i den hockeyallsvenska finalen. Det handlar om bäst av fem matcher där det lag som slutar etta i grundserien har fördelen av en extra hemmamatch.

Vinnaren i finalen kvalar mot det lag som slutar på 14:e plats i SHL. Det är bäst av sju matcher. SHL-laget har fördel av en extra hemmamatch. Vinnaren i kvalet spelar i SHL nästa säsong. Det förlorande laget spelar i allsvenskan.

Lag tre till och med åtta spelar slutspelsserien. BIK ser ut att sluta fyra vilket gör att laget blir ett av sex lag där. Lag tre, fyra och fem har tre hemmamatcher. Övriga lag har två hemmamatcher. Lag tre börjar med tre poäng. Lag fyra startar med två poäng. Lag fem har med sig en poäng. Övriga tre lag har noll poäng.

Vinnande lag i slutspelsserien går till play off, i bäst av tre matcher, mot förlorande lag i hockeyallsvenska finalen. Det lag som spelat hockeyallsvenska finalen har fördelen av den tredje matchen hemma. Det lag som vinner play off kvalar mot det lag som hamnar på 13:e plats i SHL. Det är bäst av sju matcher där.

Lag nio till och med tolv i hockeyallsvenskan spelar i den serien även nästa säsong. Lag 13 och 14 måste kvala mot division 1-lag för att få behålla sin plats i näst högsta divisionen.

Om BIK blir fyra, vilket är mest troligt, kommer laget att börja borta mot trean onsdag 11 mars. Antingen blir det Modo eller Timrå. BIK spelar sedan hemma 13, 15 och 19 mars. Den andra bortamatchen spelas 17 mars.

HC Flyers

HC Flyers slutade tvåa i västra hockeytvåan B. Laget ska nu spela play off till kvalserien till hockeyettan. HC Flyers inleder borta på onsdag mot Valbo, trea i A-serien, och spelar sedan hemma på lördag. Behövs en tredje och avgörande match spelas den i Karlskoga på söndag. Även Orsa, tvåa i A-serien, spelar play off. Där svarar Kil, trea i HC Flyers serie, för motståndet.

Vinnarna i play off går till kvalserien. Där finns även Hallstahammar och Munkfors som vann division 2-serierna. I kvalet ingår dessutom två division 1-lag. Kvalserien, som börjar söndag 8 mars och avslutas onsdag 1 april, spelas i tio omgångar. Ettan och tvåan spelar i division 1 nästa säsong.

J20-laget

BIK kommer att vinna J20 elit västra. Hudiksvall, Grums, Borlänge och Falu gör upp om platserna två till och med fem. BIK spelar i det första play off-steget, med start onsdag 4 mars, mot det lag som blir fyra. Det handlar om bäst av tre matcher där BIK börjar borta och sedan har två hemmamatcher, om det behövs tre matcher för att skilja lagen åt. Samtidigt möts lag två och tre i grundserien i det första play off-steget.

Vinnarna där möts i ett andra play off-steg, med start onsdag 11 mars. BIK har även där fördelen av en avgörande match hemma om laget tar sig dit.

I det tredje steget – som börjar onsdag 18 mars – möter vinnaren från BIK:s region, region västra, vinnaren från södra regionen. Även där rör det sig om bäst av tre matcher. Det högst rankade laget, sannolikt BIK, har en extra hemmamatch.

Det lag som vinner play off 3 spelar ett avgörande play off mot ett lag från J20 superelit. Där är det laget från superelit-serien som har fördelen av en avgörande match hemma. Det sista play off-steget inleds onsdag 25 mars.

J18-laget

Med fyra omgångar kvar att spela i J18 allsvenskan södra ligger BIK trea. De fyra bäst placerade lagen i de båda allsvenska serierna får stå över 16-delsfinalerna i SM-slutspelet. Där gör lag fem till och med tio i allsvenska serierna upp mot lag som vunnit sina fortsättningsserier. Lag ett till och med fyra kommer in i slutspelets åttondelsfinaler.

16-delsfinalerna börjar tisdag 12 mars, åttondelsfinalerna 19 mars och kvartsfinalerna 26 mars. För de lag som går vidare från kvartsfinalerna väntar slutspel i Nyköping i början på april.

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagBIK Karlskoga JuniorIshockeyKarlskoga FlyersP-A Johansson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.