Så vilse man kan bli

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
Det var många frågor men få svar kring Degerfors ekonomi på fullmäktigesammanträdet tidigare i veckan.

Kommundirektör Teresa Zetterblad berättade att man har tagit in offerter från externa krafter för att ”få hjälp med genomlysning och för att säkerställa att handlingsplanen är riktig”. Ledningen behöver en ”second opinion, för vi har inte rätt att gå vilse. Vi har inte råd med det” konstaterade hon.

Christer Carlsson, förvaltningschef för kultur- och utbildning, berättade att de som arbetar med ekonomifrågan har gått kurs i ”strukturerat arbete i pressade situationer” som man nu tillämpat, från nulägesanalys till åtgärdsplan.

Jag satt och lyssnade och tänkte att ibland överträffar verkligheten dikten. För AllianSen i Degerfors är redan så vilse i pannkakan de kan bli.

Sedan det nya styret tog över i Degerfors har oklarheterna och konstigheterna avlöst varandra.

Bland mycket annat har man antingen sparkat, entledigat eller skrämt bort samtliga höga chefer i den kommunala förvaltningen. Det (snart) före detta kommunalrådet Muris Beslagic (S) levde under en kort tid till och med i villfarelsen att han kunde vara både kommunalråd och kommundirektör samtidigt…

Detta var efter att den mångårige trotjänaren Max Tolf – först ekonomichef och sedan kommunchef – hade entledigats utan någon egentlig grund.

Tolf är inte ensam om att ha försvunnit sedan valdagen i september 2018. Även Anna-Lena Sandell, kultur-och utbildningschef och före detta biträdande ekonomichef slutade efter tolv år – efter att ha varit tydlig med att det var den psykosociala miljön under det nya styret som var anledningen. Näringslivschef Suzanne Hällström tog förtidspension och Ted Sandin slutade som socialchef efter bara ett halvår på posten. Listan kan göras längre.

Man kunde ju tycka att med ett helt nytt styre, där de tre kommunalråden är relativt sett nya i politiken, borde man ha värnat kontinuiteten. Men inte.

Om jag var Max Tolf skulle jag lämna in en offert där jag förklarar att jag utan större problem kan klargöra hur Degerfors ekonomi fungerar, och sannolikt också snabbt kan fastställa var det gått snett och om åtgärderna som föreslås är adekvata.

Naturligtvis mot ett saftigt konsultarvode.

Catarina Lindström

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.