Vi granskar BB-frågan: "Vår förlossning är säker"

Vård & omsorg | BB-frågan
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Värnamo sjukhus bedriver säker förlossningsvård utan att ha neonatalläkare på plats och det är ett politiskt beslut.
Foto: Anders Persson
Mia Frisk (KD) är regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län säger att de skapar länskliniker om verksamheten vill och kan se en nytta med det. De skapar inte länskliniker bara för att man ska.

– Vi anser att vi har en riktig bra förlossningsvård i länet och vi har väl fungerande rutiner och vi har förlossningar på alla tre sjukhusen, men bara neonatalavdelning på sjukhuset i Jönköping.

Hon kan inte se att statistiken sticker ut i att det skulle vara sämre förlossningsvård i Jönköpings län.

– Vi har en bra förlossningsvård och jag vet att det är många som uppskattar våra familjerum på Värnamo sjukhus där pappan kan sova kvar efter förlossningen.

Kejsarsnittsal

Hon berättar om den nya kejsarsnittsalen som invigdes i Värnamo.

– Det är en operationssal för akuta kejsarsnitt och det finns ett rum bredvid där man tar hand om barnet.

Mia Frisk säger att det aldrig varit aktuellt att göra kvinnoklinikerna i länet till länskliniker.

– Vi har hela tiden sagt att om länskliniker ska skapas så ska det vara från ett underifrånperspektiv. Verksamheterna själva ska se att länskliniker ska ge nytta. Ser verksamheterna att de kan ge en nytta, ja då bildar vi en länsklinik. Det finns ingen självklarhet.

Medicinska områden

Hon pratar om att tidigare har de tre sjukhusen konkurrerat med varandra. Men 2015 tog man bort sjukhusens geografiska ansvarsområden.

– Vi vände på organisationen och skapade tre medicinska områden som verkar på alla tre sjukhusen.

Det är medicinsk vård, kirurgisk vård och ett som heter psykiatri, diagnostik och habilitering.

– Och i kirurgisk vård ingår just kvinnokliniken. Sedan finns det medicinska direktörer för de områdena.

Bra resultat

Mia Frisk berättar att man såg att sjukhuset i Jönköping började växa och man flyttade verksamhet dit utan att ha koll på det.

– För att vi skulle säkra akutkompetensen på alla tre sjukhusen så har vi fördelat operationer till alla tre sjukhusen. Efter det här har vi fått mycket bättre medicinska resultat. Vi ser att det är viktigt att ha tre fungerande akutsjukhus med förlossningsvård.

Sjukvårdspersonalen har sett hur det gått i andra regioner och det har funnits en oro även hos dem.

– Fast hela vår grund har varit att säkra de tre akutsjukhusen, inte att vi ska montera ner dem. Vi har haft en annan ingång i det här.

Låter underligt

Hon tycker att det låter underligt att förlossning i Karlskoga skulle vara patientosäker på grund av att de saknar neonatalläkare på plats.

– Vi har inte neonatalläkare vare sig i Värnamo eller i Eksjö. Vet inte varför det skiljer i de olika regionerna. Det kan handla om resurser, eller om vilka prioriteringar man gör.

Hon säger att på vissa ställen har man rationaliserat bort akutvård och har planerad vård i stället.

– Det finns många saker som kan spela in, säger Mia Frisk och säger att förlossningsvården i Region Jönköpings län är patientsäker.

Fotnot: Artikelserien och förlossningsvården på Värnamo sjukhus fortsätter. I går mötte vi läkare. I morgon möter vi barnmorskor.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.