Hoppa till huvudinnehållet

Tolfte person smittad – rest från Iran

Publicerad:
"De allra, allra flesta blir friska väldigt fort", säger statsepidemiolog Anders Tegnell om personer som smittats av det nya coronaviruset. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

En femte person i Västra Götalandsregionen har smittats av det nya coronaviruset, bekräftar regionen. Totalt finns nu tolv bekräftade fall i Sverige.

Den smittade personen hade rest till Göteborg från Iran, ett av de länder som drabbats värst av viruset.

Personen mår förhållandevis väl och har ingen koppling till övriga identifierade fall i Västra Götaland, skriver regionen i ett pressmeddelande.

"Att det dyker upp fler fall i vårt område är väntat mot bakgrund av smittspridningen i Kina, Iran, Sydkorea och norra Italien. Det visar att vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade personer", säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd i pressmeddelandet.

På lördagen blev Akademiska sjukhuset i Uppsala det andra sjukhus i Sverige, efter Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, att sätta upp ett provtagningstält utanför sjukhuset för att testa personer som misstänkts vara smittade av viruset.

– Vi vill öka kapaciteten på provtagningen. Sedan vill vi ytterligare skilja på dem med coronafunderingar från vårt vanliga akuta flöde infektionspatienter, säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken i Uppsala, till Ekot.

Från Italien och Iran

Samtliga personer i Sverige som smittats av viruset har gjort det antingen i samband med utlandsresor i de värst drabbade länderna som Iran och Italien eller genom nära kontakt med en person som har smittats på det viset.

De smittade som hålls isolerade inom sjukvården är dock inte i behov av avancerad vård, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell. Framför allt är det på grund av virusets oklara smittsamhet som personerna hålls isolerade inom sjukvården, inte på grund av ett allvarligt hälsotillstånd.

Därför blir också konceptet om ett eventuell tillfrisknande lite fel, tycker Tegnell.

– Det är bättre att tänka att den här sjukdomen blir man frisk ifrån, förutom den lilla, lilla gruppen som blir så sjuka så att de avlider. Och de allra, allra flesta blir friska väldigt fort.

Krishanteringsråd inkallat

Regeringen har kallat in det så kallade krishanteringsrådet på måndag för att höra hur myndigheterna krishanterar och samarbetar. Regeringen är beredd att vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, sade Löfven till TT i fredags. Folkhälsomyndigheten kommer på måndag att framföra vikten av att inte vidta åtgärder som "enbart är skadliga", säger Tegnell.

– Att vi inte går i gång och gör saker som får väldigt stora effekter utan att det har någon egentlig betydelse för smittans utveckling.

Tänker du exempelvis på Japans agerande om att stänga landets alla skolor?

– Det kan vara relevant att stänga skolor under en kortare period, men då måste det göras vid precis rätt tillfälle och situation. Mycket av åtgärderna kan inte göras reflexmässigt, utan de måste vara väl genomtänkta och i balans med annat, så att man får den funktionalitet som behövs.

Marc Skogelin/TT

Artikeltaggar

Akademiska sjukhusetCoronavirusetExpressenFolkhälsomyndighetenSvenska DagbladetSverigeVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.