Vi granskar BB-frågan: "Vi känner oss trygga"

Vård & omsorg | BB-frågan
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Frida Ström jobbar som barnmorska vid kvinnokliniken på Värnamo Sjukhus.
Foto: Anders Persson
Barnmorskan Frida Ström går mellan avdelningarna, BB och förlossningen, på Värnamo sjukhus. Avdelningarna ligger på samma våning och i samma korridor. Här föds cirka tusen barn per år och trots att det inte finns någon neonatalläkare på plats, så känner sig personalen trygg.

– På förmiddagen har det varit lugnt. Men det kan ändra sig snabbt, säger Frida Ström som jobbar som barnmorska vid kvinnokliniken på Värnamo lasarett.

Eftersom det inte finns någon neonatalläkare på plats ställs höga krav på resten av personalen. Alla narkosläkare är utbildade i att ta hand om nyfödda barn som har problem.

CEPS-utbildning

Barnmorskorna utbildas i något som heter CEPS och det är en träning i omhändertagande av svårt medtagna eller livlösa barn.

– Men den här utbildningen får alla barnmorskor som jobbar med förlossning, även på kliniker där det finns neonatalläkare. Skillnaden är att här kommer det ingen neonatalläkare, utan en narkosläkare som ger konstgjord andning till barnet.

Personalen har minst en CEPS-träning per år.

– Då tränar vi i team, undersköterskor, barnmorskor, narkospersonal och förlossningsläkare. Vi har simulerande fall med en docka. Vi tränar olika scenarier som kan uppstå under eller efter en förlossning.

Frida Ström barnmorska, klinikchef Anna Hallberg och narkosläkaren Terje Blomstrand berättar att de har en säker och trygg vård på kvinnokliniken i Värnamo.
Foto: Anders Persson

Frida Ström stannar till vid akutbordet där man rengör och torkar av de nyfödda barnen som är medtagna.

– Förutom tematräningen vi gör ihop med läkarna så har vi egna teamträningar i vår lilla grupp när vi får tid.

Hon berättar att de även har något som heter PROB-träning som handlar om komplicerade förlossningar där även mamman inkluderas.

– Vi försöker vara med varandra när vi förlöser. Om jag har en patient som jag ansvarar för vill jag gärna att min kollega är med när jag förlöser. Dels för att hon kommer med sin kunskap och sina två händer, dels kommer jag med min kunskap och mina två händer till henne när hon behöver. Vi ser och lär av varandra.

Högt i tak

Frida Ström stannar upp och säger att de har det högt i tak på kliniken.

– Även om det är jag som är ansvarig så hjälps vi åt att titta på den tekniska mätutrustningen till exempel. Vi bedömer våra patienter tillsammans.

Avdelningarna BB/Gyn och förlossningen ligger bredvid varandra och man turas om att jobba på avdelningarna.

– Det här gör att vi kan hjälp av varandra om det dyker upp en stressig situation. Vi är aldrig mer än någon minut från varandra och det är det som känns så skönt.

Inträffar det något under en förlossning så kontaktas narkosläkaren och förlossningsläkaren direkt.

– Jag har alltid känt mig trygg, för att jag vet att de är duktiga. Det är skönt att inte behöva oroa sig. Det stärker oss.

Barnmorskan Frida Ström berättar att personalen samarbetar och att det är högt i taket på kliniken.
Foto: Anders Persson

Frida Ström visar runt på förlossningen, nu när det är lugnt. Men bara på ett ögonblick kan de ändra på sig.

– Om jag står vid en förlossning och får ett dåligt barn i handen, så känner jag mig trygg och lugn och jag känner mig inte stressad av att det kommer ett narkosteam i ställe för ett neonatalteam. Jag känner mig bekväm i den träningen jag har fått.

Hon säger att hennes trygghet smittar av sig på de blivande föräldrarna.

– När vi är trygga så är de det också, säger Frida Ström.

Fotnot: Artikelserien och förlossningsvården på Värnamo sjukhus fortsätter. Vi har i tidigare artiklar mött läkare och politiker och i morgon träffar vi föräldrar som fött på Värnamo sjukhus.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.