Hoppa till huvudinnehållet

Vasaloppsjubilaren Hedlund bäst av de lokala igen

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Magnus Hedlund i sommaråkning i Sognefjell i Norge 2018: "Lite bättre väder än på Vasaloppet i går", tillägger han med ett skratt.
Magnus Hedlund i sommaråkning i Sognefjell i Norge 2018: "Lite bättre väder än på Vasaloppet i går", tillägger han med ett skratt. Foto: PRIVAT

Han är uppe i 30 raka Vasalopp, men visar sannerligen inga ålderstecken. Magnus Hedlund placerade sig ännu en gång bäst av åkarna från Karlskoga och Degerfors.

– Med tanke på förutsättningarna den här vintern får jag vara väldigt nöjd, säger Hedlund om sin placering som 232:a.

Granbergsdals IF:s Magnus Hedlund gjorde sitt första Vasalopp 1991.

Åtta år senare slog han till med en riktig topprestation, en 64:e plats på 4:48.42.

– Jag kom ifatt Vladimir Smirnov, en gammal storåkare i Världscupen (OS-guld på 50 kilometer 1994). Han ledde länge, men kroknade totalt efter halva. Jag kom ifatt honom sista kilometern och körde om. Det är ett roligt minne, att man körde om en sån storåkare, säger Hedlund med ett skratt.

På söndagen var Vasaloppssviten uppe i 30 raka starter och Hedlund jubilerade minst sagt med den äran.

Trots att han fyller 48 nästa månad placerade sig Hedlund, enligt tidningens sökningar på Vasaloppets hemsida, klart bäst av åkarna från 0586-området.

Något som Granbergsdals IF-åkaren har gjort åtminstone sedan 2014, enligt tidningens efterforskningar.

Hur känns det, att vara bäst i närområdet?

– Det är väl roligt, men att vara bäst i staden är inte det viktigaste. Det är mer att jag tycker att det är roligt att åka några långlopp varje vinter och Vasaloppet är alltid huvudmålet.

– Att jag skulle vara bäst i Karlskoga på skidor... Ludvig Berg, Simon Nilsson och Albin Källiden – som går på skidgymnasium men kommer från Karlskoga – har ju blivit riktigt duktiga. Jag tror de kör ifrån mig på kortare distanser nu. Det är lite kul faktiskt.

Svåra förutsättningar

Hedlund är, förutom sin egen träning, en av tränarna som har utbildat Granbergsdals tre nämnda JSM-åkare.

Den här gången klarade tränare Hedlund de nio milen från Sälen till Mora på fem timmar, fem minuter och 33 sekunder. Det räckte till en placering som 223:a i herrklassen och 232:a totalt.

Han var 40 minuter efter vinnaren Petter Eliassen.

Hur nöjd är du?

– Jag hade väl hoppats komma något bättre till, men med tanke på förutsättningarna den här vintern får jag vara väldigt nöjd ändå.

– Det har ju inte varit mycket snö här inte. Det har blivit ett antal resor till konstsnön i Filipstad men ett tag, från mitten av januari till mitten av februari, gick det inte att åka där heller. Då fick det bli lite rullskidor också och det är ju inte heller någon höjdare.

30 Vasalopp, kunde du se det framför dig 1991?

– Det hade jag inte en tanke på, jag har inte ens börjat fundera på det förrän de senaste åren. Det är inget mål jag har haft, men det har blivit så för att det har varit kul och nu är det 30 raka.

– Nu blir man ju veteran med, tyvärr... Nu ska jag tydligen åka med en orange nummerlapp nästa år.

Du fortsätter, alltså...

– Jag får väl ta det år för år, men så länge jag tycker det är roligt... Än så länge tycker jag att jag hänger med gott, så gott som lika bra som förr.

Jenny Vessling, som också representerade Granbergsdals IF, blev bästa lokala åkare på damsidan.

Vessling åkte i mål på tiden 8:48.00, vilket räckte till en placering som 465:a på damsidan.

Artikeltaggar

Granbergsdals IFKarlskogaLängdskidåkningMagnus HedlundVasaloppet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.