Privat BB i Karlskoga eller inte

Vård & omsorg | BB-frågan
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, (tvåa från höger i bild) presenterar vad han kommit fram till i utredningen kring BB på Karlskoga lasarett och den politiska majoriteten backar upp, från v: Torbjörn Ahlin (C), Andreas Svahn (S), Bechet Barsom (KD) och Karin Sundin (S)
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Både Vänsterpartiet och Moderaterna vill ha kvar en förlossningsklinik i Karlskoga. Men åsikterna går isär hur det ska gå till.

Ola Karlsson (M) oppositionsråd i Regionstyrelsen tycker det är bra att det blir en upphandling, men han vill se en utökad upphandling.

– Vi är beredda att pröva en upphandling om det är det snabbaste sättet att få ett öppet BB. Men, vi är kritiska mot avgränsningen. Vi uppfattar att upphandlingsuppdraget blir väldigt smalt.

Han berättar att det står i uppdraget att man ska upphandla förlossningsverksamheten med tillhörande verksamhet.

– Risken är att det blir ett så litet uppdrag att det blir omöjligt för en annan vårdgivare att räkna hem det eller att få det kostnadseffektivt och bra. Vi har istället sagt att vi vill upphandla både förlossningsverksamhet och kvinnosjukvård i Karlskoga.

Kostnadseffektivt

Ola Karlsson tror att det är enda sättet att få en fungerande verksamhet, som blir kostnadseffektiv, är att läkare och barnmorskor kan jobba i hela verksamheten.

När Moderaterna lade fram sitt förslag om en bredare upphandling i hälso- och sjukvårdsnämnden blev de nedröstade.

– Majoriteten tyckte inte om det. Det skulle riskera att slå sönder länskliniken, enligt dem. Men för oss är det viktigare att det finns ett öppet BB än att det ska vara en länsklinik.

Privat eller inte. Regionfullmäktige kommer ta beslut i frågan om upphandling den 15 april.
Foto: Roger Gleisner

Jihad Menhem (V), oppositionsråd i Regionfullmäktige, är kritisk till att hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson fick i uppdrag att se över möjligheten att göra en upphandling.

– Vi från Vänsterpartiet kommer definitivt säga nej till detta. Det fanns en kartläggning som pressenterades i augusti 2019 för hälso- och sjukvårdsnämnden och nämnden beslutade att följa det förslaget de kom fram till i kartläggningen. Men då dök det upp chefer som inte tyckte om förslaget och då skrotades det.

Ny utredning

Jihad Menhem tycker det är underligt att en ny sjukvårdsdirektör, som bara jobbat i tre månader, kan lägga fram en ny utredning.

– Det här förslaget om upphandling, som han lade fram, kan jag lova inte leder någonstans. Det är bara spel för galleriet som majoriteten försöker använda. Annars hade man följt kartläggningen som lades fram i augusti.

Jihad Menhem tycker att efterspelet efter kartläggningen 2019 är konstig. Kartläggningen, som alla politiker ställde sig bakom, var gjord av förra hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Adolfsson och områdeschefer inom regionen.

– Plötsligt händer något som stoppar kartläggningen och då börjar man utreda på nytt med verksamhetschefer och kommer fram till att man ska göra en upphandling. Men man kan inte bara lura folk på det här sättet. Det här kommer att leda till en nedläggning av förlossningen i Karlskoga, säger Jihad Menhem.

Regionfullmäktige kommer ta beslut i frågan om upphandling den 15 april.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.