Hoppa till huvudinnehållet

Svår vinter för skogsindustrin

Publicerad:
Den milda vintern har satt käppar i hjulen för skogsindustrin.
Den milda vintern har satt käppar i hjulen för skogsindustrin. Foto: Mats Samuelsson / TT /

Den milda vintern har varit en stor utmaning för skogsindustrin, som inte har kunnat avverka som planerat. Det kan i sin tur få konsekvenser om några månader, i form av angrepp av granbarkborre.

Normalt sett avverkar man när det är tjäle i marken under vintern. Tjälen gör att skogsmaskinerna kan köra i skogen utan att förstöra marken. Men i år har det inte varit någon tjäle.

Jens Olsson jobbar på Moelvens distrikt öst och är chef över inköparna av timmer. För hans avdelning har det varit en påfrestande vinter.

Onormalt blöt höst

– Vi har blivit utsatta för större utmaningar än vi normalt har. Man jagar trakter att vara på där bärigheten är lite bättre. Vi vill ju inte köra sönder i skogen. Samtidigt har vi en industri som säger att "Det här får ni lösa!". De ska ha sina stockar oavsett om det är 20 grader kallt eller 10 grader varmt. Sågklingan måste gå hela tiden, och det läggs på oss att förse dem med timmer.

Utmaningen har varit mycket större än en normal vinter - men det är en utmaning som man har klarat.

– Det började regna redan i mitten av oktober. Det har varit en onormalt blöt höst plus en total avsaknad av vinter. Vi har haft en väldigt lång period med dåliga förhållanden. Trots det har vi inte haft några produktionsstörningar på våra sågverk. Vi har löst uppdraget hittills och kommer att göra det även framöver. Det är en fantastisk insats som har gjorts, säger Jens Olsson.

Hoppas på torr vår

Han berättar att det är i många trakter som man inte har kunnat avverka på grund av mildvädret. Det kan få negativa konsekvenser längre fram.

– Vi har väldigt många skogsägare som vill att vi kommer och hjälper dem med att avverka sånt som är drabbat av granbarkborre. Vi har klarat av att hjälpa många, men en del ställen kan vi helt enkelt inte komma åt med maskinerna - det är för blött. Förhoppningsvis får vi en torr vår så att vi kan hjälpa de som är drabbade av granbarkborren.

Man kommer inte att ha lång tid på sig. Arbetet bör vara utfört när granbarkborren svärmar, och det gör den redan i maj.

Se över skogarna

– Det gäller att få bort påverkat virke innan dess, så att granbarkborren inte har en massa yngelmaterial att vara i.

Jens Olsson råder skogsägarna att se över sina skogar. För några veckor sedan blåste det en hel del.

– Det har lett till att det är mycket vindfällen ute i skogen. Vindfällen som inte blir bortforslade är rena barnkammaren och mat för barkborrar. Så vårt tydliga råd och uppmaning till alla skogsägare är att verkligen se över sina skogar, eller att ta hjälp att göra det, inför barkborresäsongen.

Artikeltaggar

MoelvenNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.