Hoppa till huvudinnehållet

Isak vann SM-guld åt Degerfors skytteförening

Publicerad:
Isak Lundell, Sveriges bästa elvaåring, framför några av sina numera många klubbkompisar i Degerfors skytteförening. Längst till vänster sitter Jesper Svensson, som slutade åtta i elvaårsklassen i SM. Foto: Dennis Pavlovic

Tusentals skyttar deltog i första klubbomgången. När det fjärde steget, den stora finalen, var över stod Degerfors Isak Lundell som överlägsen vinnare i elvaårsklassen.

– Det är ju mitt livs största bedrift, säger Isak och ler brett.

Isak Lundell kvalificerade sig, trots att han då även sköt mot ett år äldre tävlande, för riksfinalen redan förra säsongen.

Han var då en placering och 0,1 poäng från att gå vidare från grundomgången och få skjuta om SM-guldet som en av fem skyttar.

– Det var helt... Jag var jätte, jättesur. Jag hade bara behövt få upp en enda 10,0:a till 10,1:a. Det var några såna skott.

Psykningsförsök

Isak bestämde sig redan där och då. Han skulle ta sig vidare till finalomgången i riksfinalen nästa år och han skulle vinna den.

Resan började med Degerfors SkF:s egen föreningsomgång i höstas.

Isak blev, som en av tio skyttar, uttagen för att representera Degerfors skytteförening i kvalet i Örebro län.

Storlöftet vann både länskvalet, regionkvalet (Västsverige) och grundomgången i förra helgens riksfinal i Umeå med klar marginal.

Och väl framme vid säsongens stora mål, finalen i SM-finalen, kunde ingenting stoppa honom. Inte ens ett psykningsförsök från en guldkonkurrents pappa inför starten.

– När vi hade skjutit klart och kommit till hotellet sa pappa "det var riktigt coolt av dig att du var så kylig mot pappan, när han försökte psyka dig". "Vadå psyka mig?". Jag var så fokuserad så jag förstod inte att det var en psykning. Jag hörde inte riktigt det sista han sa, jag hade "stängt av allt".

Mattias Lundell, Isaks pappa och skytteledare i Degerfors SkF, berättar att psykningen löd något i stil med: "(...) poäng är svårt att ta i kapp, men tänk om man blir nervös... Då kan det hända att man förlorar".

Fanny Sörensson (Söraby) och Alva Malmqvist (Vellinge) hade högre resultat än Isak i deras regionkval.

Men den här gången var Degerforsaren som bäst när det gällde som mest.

– Förra riksfinalen var jag så nervös att jag skakade och så. Men nu var jag inte nervös allt, hjärtat dunkade inte ett skit. Det var som en träning fast ännu bättre.

Isak drygade ut segermarginalen till odiskutabla 3,3 poäng på de tio sista skotten och kan nu titulera sig som Sveriges bästa elvaåring.

– Ja, du... Det är helt otroligt, det finns inte en enda elvaåring som skjuter bättre än mig. Det är det här jag har längtat efter. Jag tränade varje dag i två veckor.

Foto: PRIVAT

Isak sköt 425,1 poäng på 40 skott i grundomgången, där det maximala resultatet är 436 (10,9 per skott).

Det var, som ett mått på Degerforslöftets insats, ett bättre resultat än den vinnande 15-åringen och precis samma resultat som guldmedaljören i 13-årsklassen.

I de klasserna använder skyttarna dessutom jacka, vilket förenklar kroppsstabiliteten rejält.

– Mitt personbästa utan jacka är 426,8. Med jacka är det 427,2, säger Isak, som gick upp i 13-årsklassen efter SM-guldet och därmed bara kommer skjuta med jacka i fortsättningen.

Degerfors skytteförenings ungdomsverksamhet återuppstod mer eller mindre hösten 2015.

Isak Lundell och Emil Norgren hade ännu inte hittat "sin" sport.

Papporna tillika barndomsvännerna Mattias Lundell och Jimmy Norgren började då fundera på huruvida lokalen de sköt luftgevär i för 30 år sedan fanns kvar.

De slog föreningseldsjälen Helge Potila en signal och frågade. Skyttelokalen vid Bruksskolan var dammig, men den fanns kvar.

Nu kan föreningen stoltsera med 40 ungdomar och en svensk mästare. Dessutom slutade Jesper Svensson och Felix Wilhelmsson, som också tävlade i elvaårsklassen, femma respektive 49:a i riksfinalen.

Ett närmast osannolikt uppsving för föreningen som grundades redan 1915 och nu är uppe i 97 medlemmar totalt, inklusive jakt- och banskytte.

– Det känns inte som det var värst längesen vi hade papptavlor och försökte få bidrag till att köpa ny utrustning. Nu har vi stående över 20 barn per träning och det rullar in fler hela tiden.

– Sist, när vi tävlade i Filipstad, var vi elva skyttar och vi har tre serielag på 15–16 skyttar som ställer upp. Jag vet inte hur många tusen som tävlade i föreningsomgången per klass. Att två från lilla Degerfors då går vidare till final som topp åtta... Det är smått fantastiskt.

Jesper Svensson och Isak Lundell slutade på femte respektive förstaplats i SM-finalskjutningen i Umeå. Isak firade sitt SM-guld med nästan tio timmars Fortnite på vägen hem: "Det var gött att få 'levla' upp ordentligt. Det var värt varje mil, att få lite 'skins' också... Det var nice", säger svenske mästaren med ett skratt.
Jesper Svensson och Isak Lundell slutade på femte respektive förstaplats i SM-finalskjutningen i Umeå. Isak firade sitt SM-guld med nästan tio timmars Fortnite på vägen hem: "Det var gött att få 'levla' upp ordentligt. Det var värt varje mil, att få lite 'skins' också... Det var nice", säger svenske mästaren med ett skratt. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

DegerforsIsak LundellMattias LundellSkytteUmeå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.