Hoppa till huvudinnehållet

Stängda gränser inget hot mot matvarorna

Publicerad:
Stängda gränser i Sveriges närområde har inte påverkat tillgången till matvaror i butikerna, försäkrar branschen. Arkivbild.
Stängda gränser i Sveriges närområde har inte påverkat tillgången till matvaror i butikerna, försäkrar branschen. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stängda gränser i Sveriges närområde påverkar inte tillgången till matvaror i butikerna, försäkrar branschen.

Det är viktigt att folk förstår att det inte är slut på lagren, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Sveriges grannar Norge och Danmark har följt en lång rad EU-länder i beslut om att stänga gränserna för att begränsa spridningen av coronaviruset. Men trots att ungefär hälften av maten som äts i Sverige är importerad kommer inte de stängda gränserna innebära fler tomma hyllor i butikerna.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har under dagen bland annat diskuterat frågan med ansvarig minister i Norge.

– Vi hade samma bild av att det inte finns och inte ska finnas något problem att ha varor och jordbruksprodukter som flyttas mellan länderna, att gränsstängningarna inte ska påverka det, säger hon till TT.

Hon konstaterar att Sveriges livsmedelsförsörjning i grunden är god, både i normaltid och i kris.

– Det vi främst nu behöver ställa in oss på är att det kan bli en långvarig kris, och att vi tar höjd för olika typer av scenarion. Att vi är lyhörda för vad branschen säger och beredda att undanröja hinder i den mån det behövs.

På Axfood, med kedjor som Hemköp, Willys och mat.se, märks inga störningar i varuleveranser in till Sverige till följd av stängda gränser. Och de utländska leverantörerna försäkrar att flödet av varor kommer att fortsätta, säger Axfoods presschef Magnus Törnblom.

"Gör sitt yttersta"

– Flera stater har också uttalat att man gör undantag för varu- och godsleveranser. Det är också viktigt för dem att få avsättning för de här produkterna och få in pengar. De gör ju sitt yttersta för att inte påverka det här, det gör ju alla länder, säger Magnus Törnblom.

Utmaningen är i stället att hinna fylla på i hyllorna i butikerna.

– Vi har ökat trycket för att få ut tätare leveranser till butik. Med det är en utmaning att folk köper så mycket, vilket man kanske inte skulle behöva, eftersom vi har varor.

Inga störningar

Inte heller på Ica eller Coop har man sett någon påverkan i varuleveranserna till följd av de stängda gränserna. Men läget ute i butikerna är ansträngt, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.

– Det är som en jul- eller påskvecka gånger ett par gånger till, men det finns varor och de går ut i butik varje dag. Utmaningen är att se till att de hamnar på hyllan, eftersom det är så mycket som plockas bort.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson tycker att svenska konsumenter i huvudsak har uppfört sig rationellt genom att följa myndigheternas rekommendationer.

– Corona eller ej bör man alltid säkerställa att man har förnödenheter för en vecka eller två. Men utöver det bör man inte panikbunkra.

Marc Skogelin/TT

Artikeltaggar

AxfoodCoronavirusetEkonomi

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.