God beredskap inom vården trots nya fall

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Karlskoga lasarett.
Foto: Per Lindgren
Karlskoga lasarett och andra sjukhus i Örebro län har gått upp i ett förhöjt beredskapsläge för att samla resurserna på grund av coronapandemin.
Karlskoga lasarett har 78 vårdplatser, som kan utökas vid behov och samtidigt har vårdcentralerna fått fler telefonlinjer.

Region Örebro län gick in i ett förstärkningsläge i torsdags, nu har de gått in i ett förhöjt beredskapsläge. Det betyder att resurserna samlas och att hälso- och sjukvården leds i en särskild ordning i en tillfällig ledningsgrupp.

– För att kunna ta snabba koncensusbeslut och genomföra dem snabbt, samtidigt som vi har en extra förstärkning av funktioner i stabsledningen, förklarar Claes-Mårten Ingberg, som är beredskapsläkare vid Region Örebro län.

Exempelvis kan ledningen nu snabbt ta beslut om vilka vårdplatser som ska utnyttjas och hållas och i vissa fall även besluta i personalfrågor.

Han räknar med att pandemin kan leda till vissa förändringar i primärvården.

– Inte minst för invånare i länet som behöver besöka vården för årskontroll och liknande. Personer i riskgrupper kanske inte ska komma på sina återbesök och kontroller om det inte rör några nya akuta besvär. Men det är inget vi kommunicerat alldeles tydligt än, fortsätter Ingberg.

Inget reellt besöksförbud

Lasaretten i Karlskoga och Lindesberg samt USÖ införde besöksförbud för anhöriga till personer som ligger på sjukhus i förra veckan. Det finns inget reellt besöksförbud mot att besöka vården än.

– Det finns inga andra besöksförbud i nuläget och det besöksförbud som finns är inte absolut. Har man närstående som är svårt sjuka eller måste ha besök så får man komma, fortsätter Ingberg.

Fyra personer ytterligare testades positivt för coronaviruset i Örebro län på onsdagen, vilket Region Örebro län bekräftade på onsdagskvällen.

Totalt har 29 personer i Örebro län och 35 personer i Värmlands län bekräftats smittade. 13 personer i Värmland har också friskförklarats.

Skickas till USÖ

Ingen bekräftad coronasmittad har vårdats eller besökt vården i Karlskoga och Degerfors.

– Vi har inte tagit emot någon misstänkt smittad hittills heller. Några personer har ringt till vårdcentralerna i Karlskoga för att de tror sig vara smittade av corona. Personalen på vårdcentralerna och akutmottagningen frågar patienterna om de har problem med luftvägarna, har de samtidigt varit utomlands eller haft kontakt med en smittad person så skickas de direkt till infektionskliniken på USÖ, säger Märtha Lundkvist, biträdande områdeschef vid närsjukområde väster i Region Örebro län.

Har ni beredskap för att framöver vårda coronasjuka i västra länsdelen?

– Ja, vi har beredskap, vi är på gång och är väl rustade. Vi följer läget noga och har en daglig avstämning om platsläget på länets sjukhus.

Hur många vårdplatser finns i Karlskoga?

– Vi har 78 vårdplatser totalt i dagsläget, de flesta är belagda. Om vi får fler smittade i länet eller om vi behöver bistå USÖ kan vi förstärka med fler vårdplatser i Karlskoga, säger Märta Lundkvist.

Får Karlskoga lasarett i så fall mer resurser?

– Sjukvården i stort kan förstärka med fler vårdplatser och här i väster arbetar vi intensivt för att ställa om vår verksamhet. Vi undersöker vad vi kan plocka bort från vårdcentralerna, vilken vård som inte är akut och som kan vänta för att frigöra mer personal.

De som i det här läget minst behöver vård försöker vården i stället ringa och konsultera på telefon eller via videosamtal, berättar Susanne Brewitz, som är verksamhetschef på Pilgårdens vårdcentral i Degerfors.

– Vi förstärker samtidigt telefonlinjerna till samtliga vårdcentraler för att få bättre tillgänglighet. Vi uppmanar patienter att ringa sin vårdcentral i stället för 1177 som är kraftigt överbelastade, säger Brewitz.

Lediga telefonlinjer till vårdcentralen

Vårdcentralernas telefoner står med lediga linjer jämfört med 1177.

– Vårdcentralerna i Karlskoga och Degerfors har nästan hundra procent telefonnärvaro. Vi följer antalet samtal från timme till timme och kan öka lediga samtalstider om det skulle behövas.

Både Brewitz och Lundkvist uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterade om coronaläget och tipsar om att besöka Folkhälsomyndighetens hemsida.

– Stanna hemma och besök inte vården om du inte behöver läkarvård, i så fall ska man ringa före. Gå inte runt och hosta och nys i affärerna eller apoteken. Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och håll händerna rena, var rädda om varandra, säger Susanne Brewitz.

Läs mer:

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.