Över tid har ljudböcker har blivit allt mer populära något som ställt till det för bibliotekets budget, nu begränsar man både antalet lån för besökare.
Många bibliotek har sedan länge haft begränsningar på hur många ljudböcker besökare får ladda ner under en viss tid, en begränsning som inte varit nödvändig i Karlskoga tidigare.
– Det har inte varit så populärt och därmed har vi inte haft så stor kostnad att en begränsning varit nödvändig, säger Annica Helgadotter, bibliotekschef i Karlskoga.
Men så har det skett en förändring, framförallt förra året och början på i år. Allt fler besökare väljer att gå in och ladda ner ljudböcker och kostnaderna har skjutit i höjden.
– Vi har lagt budget för olika saker och just budgeten för nedladdningar har rusat iväg. Det är så illa att man redan i mars nästan gjort slut på budgeten för hela året, säger Helgadotter.
En nedladdning kostar upp till 80 kronor varje gång något som kan jämföras med inköp av en bok där kostnaden ligger på ungefär 150 kronor.
– En ljudbok kostar samma avgift varje gång den lånas ut, en pappersbok för 150 kronor kan vi låna ut tills den faller sönder.
De höga kostnaderna har gjort att även Karlskogas bibliotek nu satt en begränsning där besökare högst får ladda ner tre böcker under 28 dagar samt ett utgiftstak på samtliga e-lån per månad.
– När man uppnått sitt lånetak eller om pengarna är slut så går det inte att låna mer den månaden, fortsätter Helgadotter.
Att betydelsen av tillgång till bibliotek nu förändrats i och med att många, med anledning av covid-19, både arbetar och studerar hemifrån gör att biblioteket ser över olika möjligheter för att underlätta exempelvis hemstudier. Exakt vad man kan komma att erbjuda och hur det ska gå till är i dagsläget inte klart.