Hoppa till huvudinnehållet

DIF-kuggen: "Tror alla tycker att det här är en bra lösning"

Publicerad:
Christoffer Wiktorsson, som här jagar Johan Bertilsson, ser sin egen lilla löneminskning som ett litet problem jämfört med Degerfors IF:s coronakris och berättar att han är långt från ensam om att göra det i spelartruppen. Foto: Dennis Pavlovic

Christoffer Wiktorsson går gladeligen ner 7,5 procent i lön för att hjälpa DIF att överleva coronakrisen och han känner en total sammanslutning kring det i truppen.

– Jag tror alla spelare tycker att det här är bra lösning, säger han.

Degerfors IF permitterar även sin spelartrupp

Efter en lika oväntad som speciell tvåveckorsledighet var spelarna i Degerfors IF tillbaka i träning på måndagseftermiddagen.

– Nu visste väl vi om det hyfsat tidigt, men det känns ändå konstigt. Ledigt i två veckor i mars och, i bästa fall, blir det premiär om två månader, säger Christoffer Wiktorsson.

– Det blir en jäkligt lång försäsong, men det finns ju betydligt större problem i världen just nu.

Bland många andra problem budgeterade Degerfors IF för drygt 1,1 miljoner kronor i ökade sponsorintäkter kort innan man "fick" en coronakris att hantera.

Att gå ner lite i lön (om tillväxtverket godkänner korttidspermitteringen) för att hjälpa Degerfors IF att klara av krisen ser Wiktorsson som ytterligare ett futtigt problem.

"Blir väldigt tufft"

Och det är backveteranen, som konstaterat, långt från ensam om att tycka i truppen.

– Vanligtvis är det väl ingen som vill sänka sin lön, men nu gäller det att se det större än så. Skulle alla bara se till sitt nu så skulle det inte finnas några elitklubbar kvar. Det blir väldigt tufft för dom utan intäkter.

Wiktorsson har varit spelarföreningens ombudsman i Degerfors IF under processen.

– Vi har vetat vad klubbarna har velat göra och jag har fört det vidare till våra spelare.

– Alla vet vad det handlar om och jag tror alla fotbollsspelare tycker att det här är en bra lösning. Det är svårt att vara egoistisk i det här läget. Och skulle man vara det skulle man som sagt kanske inte få någon lön alls om tre månader.

"Är väl självklart"

Degerfors IF kommer, liksom i fallet med de sju kanslimedarbetarna förra veckan, att ansöka om att korttidspermittera spelarna från 1 april till 1 juli.

Hur omfattande permitteringen blir är ännu inte beslutat. Men tidningen erfar att det, återigen precis som vid kanslipermitteringen, diskuteras en nedgång till 40 procent i arbetstid.

Spelarna får då behålla 92,5 procent av sin lön. Samtidigt sjunker Degerfors IF:s kostnader för varje spelare med 47,5 procent – staten står för resterande del.

– Då är det ju 7,5 procent det blir och det är ju inga stora summor jämfört med vad en klubb kan betyda. Då är det väl självklart så länge inte ens eget liv faller ihop.

– Vi spelar ju fotboll för att vi tycker att det är kul och om klubbarna går omkull, då blir det svårt att göra det. Allt som har hänt är tråkigt, men det är bättre att göra så här och att klubbarna kan överleva.

Degerfors IF räknar inte med att arbetstidsförkortning för spelarna, från 40 till 16 timmar i veckan, ska påverka träningen nämnvärt.

Däremot kommer spelarna inte längre att kunna representera föreningen i "kringarrangemang" på samma sätt.

Alla i full träning

Att få ihop arbetstiden under en lång bortamatch kan också bli svårt, men några sådana har heller inte DIF planerade för tillfället.

– 16 timmars träning i veckan ska väl räcka för att hålla sig i form, säger Wiktorsson.

– Det jobbigaste just nu tycker jag är att man inte riktigt vet vart det tar vägen. Det är bara hoppas att allt går åt rätt hål så att serien kanske kan komma i gång i juni.

Samtliga spelare tränade för fullt på måndagen – så även backen Daniel Janevski som har missat samtliga försäsongsmatcher som hittills har spelats efter en knäoperation.

– Det var kul att se och jag tycker vi såg ut att vara i ganska bra slag trots en kort semester. Det var piggt och glatt, det märktes att spelarna hade längtat tillbaka, säger Tobias Solberg.

Klubblegendaren tar, som väntat, även han lätt på sin lilla löneminskning.

För Solberg och tränarkollegan Andreas Holmberg handlar det nu om att koncentrera sitt jobb och leda DIF genom en, snudd på, ny försäsong.

Laget kommer, som planen är just nu, att avverka tre raka träningsveckor innan det blir en ny träningsmatch mot Karlstad Fotboll lördag 25 april.

– Efter det har vi klart med matcher mot IFK Göteborg och AIK borta och Västerås hemma innan serien, förhoppningsvis, kan komma i gång i början av juni. Vi diskuterar även en match med några lag till, vi får se där. Det är ovissa tider, men vi ska fortsätta göra det bästa av det, säger Solberg.

Tränarduon Andreas Holmberg och Tobias Solberg tackar sina spelare för en pigg återstart. DIF spelade mycket tvålagsspel på träningen: "Första veckan tillbaka – spelarna är sugna på att spela. Det var hyfsat lätt och vi kommer fortsätta att spela mycket. Vi har en ambition om att kunna gå ut på gräs efter påsk", säger tränaren Tobias Solberg.
Tränarduon Andreas Holmberg och Tobias Solberg tackar sina spelare för en pigg återstart. DIF spelade mycket tvålagsspel på träningen: "Första veckan tillbaka – spelarna är sugna på att spela. Det var hyfsat lätt och vi kommer fortsätta att spela mycket. Vi har en ambition om att kunna gå ut på gräs efter påsk", säger tränaren Tobias Solberg. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

Christoffer WiktorssonDegerforsDegerfors IFFotbollTobias Solberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.