Hoppa till huvudinnehållet

Vädjar om överseende med sena hyresinbetalningar

Publicerad:
Hyresgästföreningen vädjar till hyresvärdar att ha överseende med att hyresgäster, med anledning av coronavirusets framfart, kanske har svårt att betala hyran just nu
Hyresgästföreningen vädjar till hyresvärdar att ha överseende med att hyresgäster, med anledning av coronavirusets framfart, kanske har svårt att betala hyran just nu Foto: Anna-Stina Tallmyren

"Ha överseende med försenade hyresinbetalningar. Sätt inte människor på gatan", är Hyresgästföreningens vädjan till hyresvärdarna med anledning av den utsatta situation många riskerar hamna i på grund av coronavirusets framfart. På Degerforsbyggen uppmanar man hyresgäster att höra av sig innan de sitter i problemet.

– Man har vädjat tidigare om att lätta på amorteringskrav, för de som bor i hus eller bostadsrätter. Men det är sällan det kommer förslag på vad man ska göra för våra hyresgäster, som också är en viktig grupp och en utsatt grupp skulle jag vilja säga. Därför kände vi att nu måste vi stå på tå för våra medlemmar, säger Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt som spänner över fyra län och har drygt 65 000 medlemmar.

“I hyresrätten bor de grupper som mer än några andra nu riskerar att bli av med sina arbeten. I hyresrätten bor de grupper som mer än några andra saknar sparmedel. Många är ensamstående med barn, och just barnen är de som drabbas hårdast när ekonomin tryter", står det bland annat i skrivelsen från Hyresgästföreningen.

Oroliga

Helena Frisk berättar att väldigt många hyresgäster hört av sig till såväl henne som medlemsservice med oro för att inte kunna betala hyran. Hon pratar om att det är tufft på bostadsmarknaden idag och att det kan gå snabbt att riskera tvingas lämna sin lägenhet.

Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt, märker oron hos medlemmarna och säger att det vore förödande om pandemin även leder till hemlöshet.
Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt, märker oron hos medlemmarna och säger att det vore förödande om pandemin även leder till hemlöshet. Foto: Christoffer Tuulik

– Man har inte mycket fördragsamhet med att låta folk få anstånd med hyran. Betalar man inte riskerar man ganska snabbt att få lämna sin lägenhet, därför tycker vi det är väldigt viktigt att de tar hänsyn nu i den här extrema situationen som vi aldrig befunnit oss i tidigare, säger Frisk och nämner ett exempel med en hyresvärd i Kungsbacka som halverar hyran i april för sina gäster.

Även om inte det är så alla måste göra hoppas Frisk och Hyresgästföreningen ändå på bra respons.

Hjälpa andra

I Hyresgästföreningen startar man också volontärkedjor för att hjälpa de som nu drabbas på olika sätt. Hjälp med att handla, rasta hundar eller utföra andra stödinsatser.

– Det har fått bra respons i organisationen från folk som vill hjälpa till och såna som vill ha hjälp, så då vi försöker ställa om och hjälpa till så mycket vi kan förväntar vi oss att andra också gör det, inte minst hyresvärdarna, säger Frisk.

Hitta lösningar

Enligt Degerforsbyggens vd Rickard Erhard har man på bolagets styrelsemöte lyft frågan om affärslokaler i centrum, där man bett hyresgästerna att höra av sig om de har problem, eller ser att de riskerar hamna i ekonomiska problem så att man kan försöka finna en lösning.

Degerforsbyggens vd Rickard Erhard vill att hyresgäster som ser att de riskerar få svårt ekonomiskt hör av sig i god tid.
Degerforsbyggens vd Rickard Erhard vill att hyresgäster som ser att de riskerar få svårt ekonomiskt hör av sig i god tid. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Men vi har inte diskuterat särskilda åtgärder för hyresgäster som hyr lägenheter. Fast har man problem är det bättre att kontakta oss först, så det inte behöver gå till inkasso i onödan. Vi har inte öppet nu på grund av pandemin, men öppettiderna har ersatts med telefontider, säger Erhard och fortsätter:

– Det här kommer vara en lång problematik för fastighetsägare och hyresgäster. Våra kostnader försvinner inte för att coronakrisen gör att folk varslas. Så vi kommer inte kunna rabattera hyror, det ser jag som svårt. Men vi har en rutin idag där man kan få hjälp med att lägga upp en avbetalningsplan för den hyresskuld man kanske fått.

Fall till fall

Erhard nämner även andra alternativ, som att kanske byta till en mindre lägenhet men lägre hyra.

– Sen bedömer vi varje ärende enskilt ärende, vi har ingen stöpt mall. Varje person och hushålls enskilda förutsättning bedöms, men vi har tack och lov inte så många ärenden om året av det här slaget.

Senast den sista mars ska hyresinbetalningarna för nästa månad vara gjorda. Först om någon vecka tror Erhard man ser tendens till effekter av pandemin.

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsDegerforsbyggenHelena FriskHyresgästföreningenNyheterRickard Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.