Coronasmitta på fem äldreboenden i länet

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Presskonferens på USÖ om coronaläget hölls på tisdagen
Foto: Per Lindgren
Bekräftad coronasmitta finns nu på fem av länets äldreboenden. Nu införs även restriktioner på förlossningsavdelningen samtidigt som hygienkraven vad gäller smittskyddsutrustning kritiseras hårt.

Vid tisdagens presskonferens från Region Örebro län rapporterades om länets första dödsfall av covid-19, som inträffade på ett äldreboende på måndagen. Från Regionens sida går man inte ut med var det inträffade.

– Precis som vi inte gör om det handlar om en arbetsplats eller skola, det får kommunen själva välja om de vill kommunicera, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

Det man däremot konstaterar är att smitta nu bekräftats på fem äldreboenden i länet.

Varför vårdas inte de smittade på sjukhus?

– I det enskilda fallet gör man alltid en bedömning om en person ska vårdas fortsatt i sin vanliga boendemiljö eller om vård ska ges på sjukhus. I de fall man bedömer att den omvårdad som behövs kan ges på boendet kan det vara bättre att då vårdas i sin boendemiljö, säger Rasmussen.

Enligt Rasmussen fanns före lunch på tisdagen 131 bekräftade fall i regionen och 19 personer som behövde vård, inneliggande på vanlig vårdavdelning samt fem som intensivvårdas på två sjukhus i länet.

Skyddsutrustning

Det finns inget lager av skyddsutrustning nationellt och personal inom äldreomsorgen känner stor oro över bristen, enligt en undersökning från Kommunal. Läkartidningen har rapporterat att läkare känt stor oro för olika riktlinjer i olika regioner kring personlig skyddsutrustning, vilket av vårdpersonal tolkats som en sänkning av kraven.

Folkhälsomyndigheten gick i måndags ut med att situation och aktivitet ska avgöra val av skyddsutrustning. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa att man har WHO som rättesnöre och att det nu finns ett underlag som tagits fram i dialog med regionerna.

Regionerna kommer avgöra hur man praktiskt ska jobba med skyddsutrustning utifrån det ansvar man har som sjukvårdsöverman och arbetsgivare, enligt Tegnell som också sa att "mer skydd är inte alltid ett bättre skydd".

Regionalt hänvisar Gunlög Rasmussen frågor kring skyddsutrustning till Vårdhygien.

Skapar uthållighet

Chefsläkare Claes Mårten Ingberg säger att den regionala ledningen nu organiserar om sig, särskild sjukvårdsledning i förstärkningsläge, under längre tid för att skapa uthållighet, så man klarar både vecko- och helgdagar och kan ha särskilt fokus på den kommande påskhelgen.

Omställningsarbetet har gjort att man vidtagit förändringar i verksamheten.

– Vi har skjutit upp den vård som kan anstå, som inte behöver ges utan att det innebär några risker för patienterna, säger Ingberg. Syftet är att frigöra sjukvårdspersonal och lokaler, som då kan utnyttjas för vård av covid - 19 sjuka.

Enligt HR-chef Åsa Thor Gustafsson har hittills 137 svarat på en annons efter personal, läkare, sjuk- och undersköterskor samt studenter som pluggar. Man planerar för introduktionsutbildningar i olika steg.

Förlossning

Slutligen redogör Hanna Östling, överläkare kvinnokliniken, för att det hittills inte framkommit något som tyder på att gravida löper större risk att utveckla covid - 19 eller att smitta överförs till barnet.

Restriktioner om max en anhörig, som inte har förkylningssytom eller feber, som får följa med till förlossning och eftervård har införts, inte ens syskon får komma på besök. Om barnet behöver neonatalvård får smittad mamma inte följa med, däremot frisk anhörig.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.