Hoppa till huvudinnehållet

Starkt 2019 för Degerfors kommunala bolag

Publicerad:
Degerforsbyggen gjorde 4,5 miljoner i resultat för 2019. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det var positiva siffror för de kommunala bolagen i bokslutet för 2019.

Degerfors Energi lämnade ett resultat på 14,5 miljoner och även både Degerforsbyggen och Degerfors industrihus rapporterar om ett bra år.

Peter Lilja, VD på Degerfors energi, är stolt över energibolagets genomförandekraft och förbättringsåtgärder genom lokala investeringar.

– Vi lämnar ett bra resultat, även detta år, och vi fortsatte ändå att investera drygt tio miljoner, enligt vår plan. Essensen av det blir vårt goda resultat och vi känner oss väl rustade framöver.

Resultatet landade alltså på 14,5 miljoner kronor och investeringarna, på totalt 10,8 miljoner, handlar om ett antal olika satsningar med fokus på klimatvänlig energi inom elnät, fjärrvärme och stadsnät.

– Den moderna elmottagningsstationen bidrar till ett minimalt antal strömavbrott, 9 publika laddstolpar gör att elbilar kan laddas, fjärrvärmeverket ger fossilfri värme och stadsnätet ger snabb och driftsäker digital kommunikation.

Flyttar hem

Utöver investeringar i ny teknik har man också valt att plocka hem sin kundtjänst som numera huserar i Degerfors även den.

– Vi har haft den i Kungälv, på västkusten, fram till nu och det känns jätteskönt att vi har kunnat plocka hem den nu.

Anledningen till det positiva resultatet ligger framför allt i en lokal fjärrvärmeanläggning där lokalt bränsle kan eldas, tillsammans med en fibersatsning som äntligen ger avkastning efter tidigare års satsning.

– Vi har investerat stenhårt i fiberinfrastruktur från -99 fram till 2018 och det är först nu som kunderna har börjat inse fördelen och valt att hoppa på tåget. Så det är en långsiktig satsning som nu genererar de intäkter vi väntat på, avslutar Lilja.

Fortsatt utveckling

De båda kommunala fastighetsbolagen, Degerforsbyggen och Degerfors industrihus, visar också på positiva resultat. 4,5 miljoner för det förstnämnda och lite mer blygsamma 62 000 för det sistnämnda.

– Vi har haft en lägre vakansgrad än vad vi räknat med, och sen har det milda vädret bidragit till en positiv utveckling ekonomiskt, säger Rickard Erhard, VD om Degerforsbyggens resultat, och fortsätter:

– På lägenhetssidan har vi fokuserat på att göra underhåll, för att se till att de håller den höga nivå vi ska ligga på. Totalt har vi investerat dryga 15 miljoner kronor och sett till en femårsperiod är den totala siffran 128 miljoner. Det handlar om fastigheter i kommunen så det är pengar som går rakt in.

Vände negativ trend

Under 2020 kommer också en satsning på centrala fastigheter för att lyfta standarden på centrum. Även en ny hemsida med ett nytt system för intresseanmälan kommer att implementeras under första halvåret.

Även om Degerfors industrihus hamnar precis på rätt sida strecket innebär det en positiv trend efter flertalet år med minusresultat.

– Vi är väldigt glada över att vi kunnat vända den negativa trenden och ser ljust även på 2020.

Anledningen grundar sig, enligt Erhard, i att de fått en större uppmärksamhet som bolag genom en specifik taktik, samt att nöjda hyresgäster spridit ordet vidare.

– Vi har vågat ha lokaler som stått tomma för att vi alltid skall kunna tillhandahålla en lokal för nya företag som har behov av en med kort dispens. Det har gett resultat.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors energi ABDegerfors kommun (org)NäringslivNyheterRickard Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.