Hoppa till huvudinnehållet

Frestar inte - men välkomnar

Publicerad:
Även om väderleken kan komma bli densamma som ovan kommer det under påsken knappast svämma över med kyrkgäster. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Trots resterande landets genomgripande avstannande så beslutar Degerfors-Nysunds församling att som vanligt hålla kyrkdörrarna öppna under påskhögtiden. Beredskap för ett eventuellt krisläge finns men kyrkoherden tror inte att det kommer behövas.

Svenska kyrkan har sedan tidigare anammat en rad olika säkerhetsföreskrifter som en förberedelse inför ett ytterligare ansträngt virusläge. Där ingår bland annat begränsningar i antal besökare och skärpta sanitära åtgärder. Att virusläget nationellt, och globalt, har förvärrats är omisskännligt, detta stoppar dock inte Degerfors församlingsstab från att upprätthålla en sedvanlig påsk.

– Det är oerhört svårt att veta vad som kommer ske inom de närmsta dagarna, situationen blir alltmer orolig men såvida inget drastiskt sker för oss på orten så planerar vi ändå att hålla kyrkan öppen som vanligt under påsken, uppger kyrkoherde Pernilla Rosin.

Ansvarskänsla

Rosin själv berättar att besökssiffrorna, till följd av pandemin, har sjunkit kraftigt. Med detta menar hon att det under påsk inte heller förväntas någon större anstormning utan blott ett fåtal besökare i bänkarna.

– Vi ser att folk själva tar ansvar för sig, därför kommer det nog inte bli nödvändigt att inrätta en stängning av, eller besöksförbud till kyrkan. Under söndagen som varit besökte endast två personer gudstjänsten säger Rosin som understryker att människor i trakten redan är duktiga på att ta situationen på allvar.

Bryderi

Karlstad domkyrka kommer däremot vidta särskilda åtgärder i år och livesända påskhögtiden som ett alternativ till ett fysiskt besök. På grund av opåkallad juridisk och logistisk arbetsbörda har de båda lokala församlingarna beslutat att inte ta rygg på Karlstad utan snarare uppmuntra befolkningen till att delta på det direktsända evenemanget, som även går att se i efterhand.

– Vi tycker det är tillräckligt att en kyrka i stiftet sänder live, vi kan istället på andra sätt förankra en lokal närvaro genom bland annat böner och bilder på våra sociala kanaler, menar Rosin.

Fortskridande

– Anledningen till att vi beslutat hålla dörrarna öppna är att något måste få vara som vanligt. Vi måste förmedla hopp i denna mörka tid och fira påsken för de som inte har möjlighet att delta, fortsätter Rosin som betonar vikten av att kyrkans klockor ringer även fast den står nästintill tom på besökare.

Avslutningsvis säger Rosin själv att kyrkan ogärna vill utesluta människor från kyrkan men kan under den rådande situationen heller inte uppmuntra folk att vistas i större grupper, så ett passabelt välkomnande får räcka tillsvidare.

Degerfors-Nysunds församling välkomnar men uppmuntrar inte påskfirande gäster i år.
Degerfors-Nysunds församling välkomnar men uppmuntrar inte påskfirande gäster i år. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtorpCoronavirusetDegerforsDegerfors-Nysunds församlingKarlskogaKarlskoga församlingKarlstads domkyrkaKarlstads stiftNyheterPernilla RosinSvenska kyrkan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.