Hoppa till huvudinnehållet

Blandade åsikter om sammanslagning av förvaltningar

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Johan Harryson, kommundirektör.
Johan Harryson, kommundirektör. Foto: Roger Gleisner

Förslaget att slå samman samhällsbyggnad, folkhälsa och kultur- och förening till en förvaltning ligger ute på remiss hos förvaltningarna. Beslut skall fattas innan budgeten klubbas men hur går egentligen tankarna hos kommunledning och respektive förvaltning?

Som tidningen tidigare konstaterat är kultur- och föreningsnämndens ordförande, Margatera Rosberg (M) negativ till en sammanslagning men hur går tankarna hos de andra två? Och vad är egentligen tanken bakom idén från kommunledningen?

– För min del handlar den här sammanslagningen om två olika saker, och det handlar om effektivisering - kring den ekonomiska faktorn och kring den organisatoriska, säger Johan Harryson, kommundirektör, och fortsätter:

– Tanken är att man skall kunna arbeta på ett mer effektivt sätt när man har en, större förvaltning för då är det lättare att hitta effektiviseringsmönster och samverkansmöjligheter. Vi vill utvecklas och bli bättre varje dag och det här är ett led i det arbetet.

Hur är det tänkt att organisationsstrukturen i den nya förvaltningen ska se ut?

Tanken är att det skall vara en förvaltningschef, det är ju hela grundtanken med den här organisationen, men vem det blir eller hur tjänsten skall tillsättas är inte klart än. Men en av de som sitter i dag kommer att få kliva åt sidan.

Kommer den personen att erbjudas en annan tjänst?

Givetvis. Det här handlar ju inte på något sätt om att vi inte har bra chefer, tvärtom. Vi har två duktiga chefer idag så den som får kliva ner ska vi ta hand om på allra bästa sätt i den organisation som blir. Mer exakt hur det kommer att se ut kommer möjligtvis den nya förvaltningschefen att få avgöra.

När är det tänkt att frågan skall vara avgjord?

Frågan är ute på remiss hos de olika förvaltningarna nu och vi inväntar deras åsikter innan vi går vidare. Deras synpunkter är givetvis viktiga i det fortsatta arbetet.

Åsikter går isår

Martin Hårsmar (M), ordförande folkhälsonämnden.
Martin Hårsmar (M), ordförande folkhälsonämnden. Foto: Rickard Reinli

Martin Hårsmar (M), folkhälsonämndens ordförande, är positivt inställd till en sammanslagning.

– Vi har gått igenom förslaget och på våra nämnddagar upplevde jag att de flesta var positiva. Jag personligen har suttit med min förvaltningschef och diskuterat det här, och det vi sett är att det finns mycket i våra verksamheter där vi kan hjälpas åt. Inte minst vad gäller samhällsbyggnad där bland annat lokalskötsel är ett område vi idag delar upp emellan oss.

– Vad gäller kulturen så ligger vi också nära varandra och ingen av dessa är lagstadgade verksamheter, vilket gör att det blir bra att ha tillsammans. Sen förstår jag inte varför någon skulle tro att det finns en dold agenda mot kultur- och förening.

Peter Wiklund (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.
Peter Wiklund (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Per Lindgren

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Peter Wiklund (M) däremot är mer tveksam.

– Jag har pratat med min förvaltningschef och i grund och botten kan vi se en del fördelar med att kultur- och förening slås ihop med oss men jag personligen har svårt att se fördelarna med folkhälsan. Sen vet jag att Martin (Hårsmar) har en annan uppfattning men jag har talat om för mina kollegor i alliansgruppen att jag personligen är tveksam.

– Vi får se vad de andra förvaltningarna säger efter att förslaget varit ute på remiss för än så länge är det ännu lite för oklart att kunna för att kunna uttala sig mer i detalj om.

Artikeltaggar

DegerforsJohan HarrysonKarlskogaKultur- och föreningsnämndenMartin HårsmarPeter WiklundPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.