Löfven: Lag ger verktyg för snabbt agerande

Politik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det finns nu stöd i riksdagen för att ge regeringen mer makt att stoppa smittspridning genom att snabbt kunna stänga verksamheter.
Det här förslaget gäller enbart åtgärder som är kopplade till coronaviruset och enbart under begränsad tid, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen har under tisdagen fattat beslut om en proposition som ger verktyg för att kunna agera snabbt om det finns behov av det. Det kan handla om åtgärder som går längre än vad reglerna i smittskyddslagen ger möjlighet till, säger Stefan Löfven på en pressträff.

Med väldigt kort varsel kan regeringen fatta beslut som hindrar smittspridning, till exempel stänga kaféer, restauranger, barer och köpcentra.

– Vi upplever nu en historiskt svår situation och vi behöver möjligheter att fatta svåra beslut om det krävs och är nödvändigt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Inte aktuellt

Hittills har det inte varit aktuellt med sådana beslut och det finns inte heller konkreta planer på det i nuläget, enligt Hallengren.

Lagen ger regeringen möjlighet att meddela bemyndiganden utan att först gå till riksdagen, och enligt Hallengren handlar det om att vinna tid.

– Även om riksdagen arbetar snabbt kan det innebära att vi förlorar dagar. Den risken är vi inte beredda att ta, säger hon.

Men innan beslutet kunde fattas fick regeringen i ett flera timmar långt möte med partiledarna gå med på att ge riksdagen större möjligheter att omgående kunna upphäva beslut. Stefan Löfven tackar oppositionen för konstruktiva samtal och förslag.

Brett stöd

Efter den inledande kritiken finns nu brett stöd i riksdagen. Oppositionen är nöjd med att regeringen lyssnat.

–Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Nu kan man inte runda riksdagen, nu måste man omedelbart skicka en proposition till riksdagen, som har det yttersta ordet. Vi har också avgränsat vad det här lagrummet kan användas till, att till exempel stänga ned gym, restauranger eller kommunikationer, säger Sjöstedt.

Regeringen får befogenheter att omedelbart införa en åtgärd, men förslaget ska omedelbart gå till riksdagen för prövning. Om en majoritet i riksdagen ogillar regeringens beslut kan riksdagen upphäva det inom tre till fyra dagar, enligt uppgift till TT.

Stor samsyn

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch stödjer regeringen, efter att ha fått klarare besked om att riksdagen också får ett ord med i laget.

– Det här är äntligen rätt strategi, i läge av kris ska man inte chansa, då ska man ha långtgående befogenheter och beredskap att hantera ett mycket värre läge än vad vi kan förutse i dag, säger Ebba Busch om vilka möjligheter regeringen nu får.

Även Moderaterna kommer att stödja lagen, efter att ursprungsförslaget nu ändrats. Men partiledaren Ulf Kristersson är fortfarande missnöjd med formuleringarna om hur företag som tvingas stänga på grund av politiska beslut ska ersättas.

– Vi tar nu ställning till hur vi ska hantera den del där vi inte är nöjda, där vi tycker att regeringen är ovarsam mot enskilda människor, säger Kristersson.

Lagen ska gälla från den 18 april till den 30 juni.

Owe Nilsson/T

Lars Larsson/TT

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.