Hoppa till huvudinnehållet

BIK värvar från Kanada

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
Reporter Fredrik Narvelid
Fredrik Narvelid
fredrik.narvelid@kt-kuriren.se
Axel Bergkvist i Leksands vita tröja i duell med Karlskronaspelaren Marcus Paulsson i en match hösten 2018.
Axel Bergkvist i Leksands vita tröja i duell med Karlskronaspelaren Marcus Paulsson i en match hösten 2018. Foto: Ulf Palm/TT

BIK Karlskoga presenterade på torsdagen ytterligare ett nyförvärv. Backen Axel Bergkvist som närmast kommer från spel i Kanada.

– Det känns otroligt kul. En helt ny utmaning för mig, säger Bergkvist.

Torsten Yngveson, klubb- och sportchef i BIK, säger sedan Bergkvist skrivit på ett ettårsavtal:

– Axel är en spännande back som fick sitt stora lyft i fjol.

Då spelade Bergkvist i en juniorliga av bästa tänkbara kvalitet: OHL (Ontario Hockey League).

För Kitchener Rangers stod han för 52 poäng, via 9 mål och 43 målgivande passningar, på 62 matcher.

– Jag får väl säga att det gick skapligt. Det tog en tid att komma in i det, lära känna ligan och spelarna i laget. Men när bitarna föll på plats gick det bättre och bättre. Jag funderade inte så mycket på poängen utan de bara kom. Det rullade på helt enkelt, säger Bergkvist.

Hur blev det juniorhockey i Kanada?

– Jag kände att jag ville prova någonting nytt och när vi gick upp i SHL med Leksand förstod jag att jag inte skulle få så mycket speltid. Det kändes bäst för min egen utveckling. När jag hörde att de var intresserade så ville jag sticka över.

– Jag visste egentligen ingenting om staden, ligan eller laget. Det blev ett supernyttigt år för mig, både på och utanför isen. Jag har verkligen vuxit som människa.

"Dörren öppen för det mesta"

Det var inte självklart att lämna Kanada redan efter en säsong.

– Jag hade dörren öppen för det mesta. Åka hem, spela kvar eller någon annanstans i Europa. Till slut hörde Karlskoga av sig. Jag frågade runt lite och det kändes som det bästa alternativet.

Bergkvist stämde bland andra av med Fredrik Forsberg och Tor Immo.

– De hade bara bra saker att säga. BIK har utvecklat många spelare de senaste åren och det känns som ett bra steg för mig i min hockeykarriär.

Innan äventyret till Kanada tillhörde Bergkvist Leksand. Där har han spelat hela sin tid som junior och står även noterad för 38 matcher i allsvenskan med A-laget.

Under åren i Leksand stötte Bergkvist på BIK Karlskoga flertalet gånger.

– Hela vägen från U16 till J20 och sedan i allsvenskan. Det har alltid varit svårt att komma som bortalag till Nobelhallen. Det ska bli så mycket skönare att ha publiken i ryggen i stället. Det ser jag fram emot.

Så här skulle Bergkvist beskriva sig själv som hockeyspelare:

– Jag är en liten, offensiv och spelskicklig back som gillar att hålla i pucken. Mina styrkor som hockeyspelare är väl mitt spelsinne och mina passningar. Jag har väl ett hyfsat skott också.

Torsten Yngveson:

– Han är spelskicklig, har bra händer, ett vasst skott och kommer framför allt att tillföra i det offensiva spelet.

Här kan du läsa mer om Axel Bergkvists karriär.

Artikeltaggar

Axel BergkvistBIK Karlskoga A-lagIshockeyTorsten Yngveson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.