Hoppa till huvudinnehållet

Barn löser bostadsbristen för skogens fåglar

Publicerad:
Viltvårdare Jan Lund träffar barnen på Sandmo vid deras vindskydd.
Viltvårdare Jan Lund träffar barnen på Sandmo vid deras vindskydd.

Barnen på Sandmo förskola i Karlskoga ger sig in på bostadsmarknaden. Efter att ha lärt sig att småfåglar kan ha svårt att hitta bostäder har de målat fågelholkar. Tillsammans med Jan Lund har holkarna placerats ut på Rävåskullen och är nu redo att ta emot vårens hyresgäster.

Minst tio gånger per termin, en gång i veckan, i ur och skur beger sig barn och pedagoger på Sandmo förskola ut i skogen. Med sig har de ryggsäck som är packad med sittunderlag, frukt och vatten att dricka.

När solen skiner blir fruktstunden i en glänta och regnar det kryper de in under en gran och har grenarna som skydd.

Men de går inte främst till skogen för att äta frukt. Att gå till skogen och lära sig mer om natur och djur i upplevelsebaserat lärande är en stor del av det som ingår i en förskola med ur- och skurinriktning.

Viltvårdare

Varje termin är det olika teman. Under våren har barnen på Sandmo lärt sig mer om fåglar, hur de ser ut, vad de äter och vart de bor.

De har fått veta att det är ont om naturliga hålträd där småfåglar kan bygga bon.

Och det är just det som ledde till en kontakt med kommunens viltvårdare Jan Lund och ett nytt projekt för barnen.

I projektet har tretton nya fågelholkar specialdekorerats i vackra färger.

– Jag har gjort en glad mun. Här är en fågel, en blåmes. Den har en ingång som är som en sol, säger Liam, 6 år, när han beskriver den fågelholk som han målat.

Utplacerade

För drygt en månad sedan var alla holkar färdigmålade. Då anslöt sig Jan Lund för att hjälpa barnen att placera ut fåglarnas nya bostäder runt om på Rävåskullen.

Men projektet är långt ifrån slut här. Nu ska barnen med hjälp av sina nyvunna kunskaper skapa sin egen fågelbok där de får artbeskriva och utveckla sitt kunnande om fåglar.

Trots den korta tid som gått har de redan fått uppleva hur en liten blåmes flyttat in i en av holkarna.

Vilka fågelarter som väljer att flytta in i övriga tolv holkar kommer barnen att följa med spänning under våren.

Artikeltaggar

FörskolorJan LundNyheterRävåskullen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.