Hoppa till huvudinnehållet

Forskare kartlägger TBE med hjälp av fårmjölk

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT

Genom att undersöka prover på fårmjölk har forskare upptäckt nya platser i Örebro län där fästingar bär på TBE-virus. Magnus Johansson, professor i biomedicin vid Örebro universitet, konstaterar att metoden har stor potential att kartlägga TBE-spridningen.

Forskarna samlade in mjölk och råmjölk från tackorna. På tre gårdar i Örebro län hittade man antikroppar som visade att fåren varit smittade av TBE. Studien är genomförd av Magnus Johanssons grupp vid Örebro universitet i samarbete med Anna Överbys grupp vid Umeå universitet. Forskarna fick kontakt med 37 fårägare spridda över Örebro län och 2017 till 2019 samlade man in prover på mjölk och råmjölk i dessa besättningar.

Studien visar också att TBE-virus finns kvar i fårmjölk som förvarats i kylskåp, medan rumstemperatur och uppvärmning får virusmängden att minska.

Flera fördelar

"Fästingbett är den vanligaste smittvägen men viruset kan också smitta via mag-tarmkanalen. Det är alltså väldigt viktigt att enbart dricka pastöriserad mjölk och äta ost som är gjord av pastöriserad mjölk för att minimera risken för smitta" säger Magnus Johansson i ett pressmeddelande.

Det finns flera fördelar att spåra TBE-smitta med hjälp av mjölk, enligt Magnus Johansson. Ett är att viruset är väldigt lokalt och sprider sig långsamt. Får som betar på samma ställe kan indikera förekomsten med stor precision.

Forskarna vill fortsätta att fördjupa kunskapen om den fästingburna TBE-smittan för att bland annat undersöka hur TBE etablerar sig i nya områden och i vilken omfattning mjölk innehåller själva viruset.

Artikeltaggar

NyheterÖrebro länÖrebro universitetTBE

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.