I normala fall brukar det vara fullt fart i Folkets park i Degerfors från maj månad. Dock ser det annorlunda ut denna vår på grund av coronaviruset. Nu oroas man över vad som ska hända med ekonomin i föreningen. Trivseldansarna försöker hålla modet uppe och hoppas på dans från och med juli.
Harri Brunke är ordförande i parken och han berättar att man hade tänkt att ha planeringsmöte i början av april, men då kom corona emellan.
– Vi måste följa myndigheternas rekommendationer och man får inte vara mer än max 50 personer. Annars kan vi ju få fängelse om jag har tolkat det här rätt.
Stort minus
Än så länge är allt stängt till och med 31 maj, vilket innebär att det inte blir något förstamajtåg.
– Vi har tre stora inkomstkällor. Det är dansen på onsdagar som är den största, sen Strömtorps IK's bingo på söndagar från juni till september, plus att vi hyr ut parken till olika arrangemang. Det blir ett jättestort minus, så det här blir tufft för oss att klara.
Brunke berättar vidare att det man nu kommer att göra är att sätta på vattnet så fort det blir varmt.
– Då kommer vi att ha en toalett öppen till att börja med. Det finns de som är i parken och promenerar, bland andra kommunens förskolor som haft lite aktiviteter.
Slutet av maj
Man kommer att ha ett nytt möte i slutet av maj och skulle det vara så att det lättar, har man möjlighet att öppna parken omgående.
– Det ser dyster ut men säkerhet går ju före, men vi är lite ledsna över det här.
Men arrangörerna till trivseldansen har inte gett upp helt än. Om situationen förändras, kan det bli dans från 1 juli.
– Det verkar ju väldigt mörkt, det tycker jag ju men vi får hoppas att det lanar utav framöver. Man vet ju inte var det här ska ta vägen heller. Ingen vet ju, det är det som är så svårt. Katastrof är det i alla fall, säger Anita Larsson som är ansvarig för dansen.
Det är många dansare som hoppas få komma igång i sommar.
– Vi har kompisar som har glatt sig åt att komma till fina parken. Många kommer med husbilen och stannar i parken över natten. Det brukar komma folk från Örebro, Kumla, Laxå, Finnerödja, Gullspång, Kristinehamn, Karlstad och Askersund.
Kontakt viktigt
Anita berättar att samtliga orkestrar avbokades tidigt.
– Blir det så att danserna kommer igång så får jag ringa runt igen, alla är förhoppningsvis inte uppbokade. Det är orkestrarnas levebröd så man vet ju inte vilka som överlever det här. Det kan bli så illa så många går i konkurs och då blir det ingen dans alls framöver.
Förra sommaren hade man ett genomsnitt på ungefär 155 stycken per danskväll.
– Det är ju bra, så det märks att det är populärt. Dansen och kontakt med andra människor är viktigt så det är ledsamt men det är inte mycket vi kan göra åt det, avslutar hon.