Hoppa till huvudinnehållet

Undersökning: Var fjärde svensk läser dagligen

Publicerad:
44 procent av svenskarna läser en bok mer än en gång i veckan. Arkivbild.
44 procent av svenskarna läser en bok mer än en gång i veckan. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nästan var fjärde svensk, 23 procent, läser dagligen. Störst är läsandet bland kvinnor och bland personer i åldern 65–79 år, där var tredje läser varje dag.

Resultaten presenteras i en undersökning som P1 har gjort tillsammans med Novus där svenskarnas läsvanor undersökts inför Litteraturveckan i P1.

"Vi har fått reda på en massa spännande om vilka som läser mest och minst och om hur och vad man läser. Det är intressant att se att bokläsningen står sig stark samtidigt som det finns stora skillnader mellan olika grupper", säger Kulturnytts producent Jalal Lalouni.

Nio procent av dem som svarat på undersökningen uppger att de i princip aldrig läser en bok. 44 procent uppger att de läser mer än en gång i veckan. 1 056 personer svarade på undersökningen, som utfördes via webbintervjuer.

Artikeltaggar

NovusNöje/KulturSveriges Radio

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.