Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogabons kometkarriär framme vid ett världsrekord

Publicerad:
Åke Svensson – BK Fjäderns första världsrekordhållare sedan klubben bildades som en sammanslagning av Karlskoga Bågskytteklubb och Degerfors Bågskytteklubb 1971.
Åke Svensson – BK Fjäderns första världsrekordhållare sedan klubben bildades som en sammanslagning av Karlskoga Bågskytteklubb och Degerfors Bågskytteklubb 1971. Foto: PRIVAT

Åke Svensson började med bågskytte i samma veva som han flyttade till Karlskoga. Sju år senare innehar han nu ett världsrekord.

– Det är väl en kul grej, säger han.

Åke Svensson, 45, är född i Sundsvall men uppväxt i lilla Klippan i Skåne.

För drygt sju år sedan gick flyttlasset från just Klippan till Karlskoga.

– Företaget som jag jobbar på (Naverviken, miljöchef) köpte upp företaget som jag jobbade på nere i Klippan och flyttade upp produktionen. Det kändes lättare att hitta lägenhet i Karlskoga än jobb nere i Skåne så jag följde med upp.

Väl etablerad i Karlskoga började Svensson leta efter en kvällsaktivitet.

Kometkarriär

Efter att tidigare ha cyklat, joggat samt spelat en del volleyboll under universitetstiden bestämde han sig för att testa bågskytte i samband med BK Fjäderns föreningsdag sommaren 2013.

– Jag tror jag provade på det en gång som tio–elvaåring. Sen är det klart att jag tog en pinne, band fast ett snöre och slängde i väg lite mindre pinnar när jag var barn jag också. Men det var ungefär det jag hade gjort innan.

Svensson fick mersmak och bestämde sig för att börja träna "på riktigt" när BK Fjädern drog i gång säsongen några månader senare.

Snart sju år efter den där föreningsdagen har hans kometkarriär nu till och med nått historieböckerna.

Så fick han rekordet

Svensson vann sin klass, barebowbågens elitklass från 25 meter, på 549 poäng när Bollnäs 25:an avgjordes 1 februari.

549 poäng gällde som nytt personbästa inomhus, men exakt hur bra resultatet stod sig förstod han först 31 mars.

Då presenterade World Archery, det internationella bågskytteförbundet, de 23 första världsrekorden för bågtypen barebow (bågtyp utan sikte och stabilisatorer).

Historiens förste världsrekordhållare för 60 pilar från 25 meter heter Åke Svensson och skjuter för BK Fjädern från Karlskoga.

– Man kunde ta världsrekord på tavelskytte med den här bågtypen från 15 januari till 31 mars.

– Tävlingsarrangörerna har skickat in till Svenska bågskytteförbundet som har skickat vidare till World Archery. De bästa inskickade resultaten fram till 31 mars blev de första världsrekorden.

Och ditt blev ett av dessa... Hur känns det att ha ett världsrekord?

– Jag kan inte säga att det känns så mycket annorlunda direkt. För mig är ju det här mest en hobby. Men det är väl en kul grej, att ha ett världsrekord.

Ser du det här som din största framgång hittills?

– Nej, än så länge värderar jag det första SM-guldet högst. Första guldet är väl alltid lite speciellt.

Inte aktuell för landslaget

Svensson tog sitt första av totalt fyra SM-guld i barebow 2015, blott två år efter sin första träning med BK Fjädern.

Klubben har slagit några svenska rekord sedan den bildades 1971, bland andra genom just Åke Svensson, men har aldrig kunnat stoltsera med ett världsrekord förrän nu.

Rolf Larsson, föreningens ordförande och store eldsjäl, ser det som solklart att Åke Svensson är en man för landslaget.

En representant från landslagsledningen har dock meddelat att Svensson inte är aktuell på grund av att han tävlar med för många bågtyper.

Svensson tog 70 pallplatser varav 51 segrar på 88 tävlingar förra året. Tävlingarna genomfördes, anmärkningsvärt nog, med samtliga fem bågtyper.

Rolf Larsson är besviken på motiveringen. Han tycker tvärtom att Åke Svenssons unika mångsidighet, och spets med barebow, skulle passa perfekt i en lagtävling för landslaget.

Världsrekordinnehavaren själv? Han tar det hela med ro.

Du har inte funderat på att börja tävla med färre bågtyper för att öka chansen att komma med i landslaget?

– Nej, jag skjuter för att det är kul och jag tycker det är kul att skjuta med olika bågtyper. Det tänker jag fortsätta med.

Svensson vill, framför allt, att coronaviruset ska avta så att tävlingarna kan börja rulla igen.

Om det är RC-Pilen och Hallsbergsträffen eller en landslagstävling spelar faktiskt mindre roll för BK Fjäderns toppskytt.

RC-Pilen och Hallsbergsträffen blir förresten Svenssons första chanser att även slå världsrekord utomhus – om de tävlingarna kan avgöras 16 respektive 17 maj.

– Jag ska försöka åtminstone. Om det sen räcker... Det är en helt annan sak.

Åke Svensson – BK Fjäderns första världsrekordhållare sedan klubben bildades 1971.

Artikeltaggar

Åke SvenssonBågskytteBK FjädernKarlskogaRolf Larsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.