Hoppa till huvudinnehållet

Efter kritiken: Lundsberg skjuter upp skolstarten

Publicerad:
Reporter Per Mojanis
Per Mojanis
per.mojanis@nwt.se
Lundsbergs skola.
Lundsbergs skola. Foto: Lena Richardson

Riksinternatet Lundsbergs skola öppnar trots avrådan från smittskyddsläkare.

På onsdagsmorgonen fick personalen besked om att skolstarten skjuts upp en vecka.

Det kritiserade beslutet att öppna skolan efter coronastoppet skjuts upp en vecka. Siktet är nu inställt på att öppna internatet söndag den 3 maj, med skolstart dagen efter.

I ett mejl till personalen förklaras den framflyttade skolstarten med "nya omständigheter och bedömningar".

– Det finns en stor oro bland personalen, förtydligar skolans styrelseordförande Johan von Scheéle anledningar.

– Nu ska vi tillsammans med personalen göra en riskanalys och arbeta för att nedbringa smittorisken så mycket det går.

Beslutet rör cirka 100 elever i årskurs nio och sistaårsgymnasister. Övriga elever kommer att fortsätta med distansundervisning.

"Vi kommer löpande göra en bedömning om det ges möjlighet till öppning för åk 1 och åk 2", står det också i mejlet som NWT tagit del av.

Har tänkt om

Som NWT tidigare berättat har skolan backat från den ursprungliga planen: att samtliga omkring 230 elever skulle tillbaka skolan direkt.

I utskicket står det också:

"Skulle det vara så att vissa av eleverna redan planlagt resor från utlandet för en återkomst och inte kan återkalla detta så kommer vi att ta emot dessa elever på Lundsberg utifrån den tidsplan som vi först gick ut med."

Avrådan blev "klartecken"

NWT kunde under tisdagen berätta om Lundsbergs beslut att öppna skolan.

Det var för några dagar sedan som skolans rektor i ett mejl meddelade att skolan skulle öppnas. Då framfördes att man "fått klartecken" från Region Värmlands smittskyddsläkare, Ingemar Hallén.

Men det var felaktigt. Tvärtom hade man avråtts från att öppna.

– Jag har avrått från att återöppna i nuläget, och sagt att de ska följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen gått ut med, sa Ingemar Hallén till NWT under tisdagen.

Vad säger du om formuleringen?

– Jag menar att den är felaktig.

Riskfaktorer

Internatet i sig bedöms vara en extra riskfaktor vad gäller smittspridning. Att det samlas elever från flera storstadsregioner, däribland Stockholm, är en annan.

Det är också dessa anledningar som gör att skolpersonal känner en extra oro, säger en uppgiftslämnare.

Enligt en källa känner sig skolpersonal förda bakom ljuset av uppgiften om att smittskyddsläkare gett klartecken till öppning. Den felaktiga informationen adresseras i onsdagens utskick till personalen:

"När det gäller information som gått ut i media det senaste dygnet kan jag bara kommentera med att det funnits vissa brister i kommunikation mellan olika parter och att intentioner hela tiden varit att följa myndigheters rekommendationer och inget annat", skriver rektorn Eddy Johansson.

"Är överens"

Johan von Scheéles uppfattning är att Lundsbergsledningen nu har personalen med sig.

– Ja, efter gårdagens möte känner jag det. Men det är inte detsamma som att det inte finns en oro, för det gör det. Men vi är överens om en plan.

Det finns uppgifter om att det finns ett tryck från föräldrar att skolan ska öppna. Vad säger du om det?

– Tryck skulle jag inte säga. Däremot har vi fått intrycket att mer än 50 procent av föräldrarna vill att skolan ska öppna, men inte om det innebär stora risker.

Lundsberg öppnar – trots smittskyddsläkarens avrådan

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenIngemar HallénLundsbergLundsbergSkola och utbildningSmittskydd Värmland

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.