Hoppa till huvudinnehållet

SAS varslar 5 000 anställda

Publicerad:
5 000 varslas från SAS. Arkivbild.
5 000 varslas från SAS. Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

SAS planerar för att göra sig av med 5 000 anställda, motsvarande 40 procent av personalstyrkan. Enligt flygbolagets vd Rickard Gustafson kommer det att ta många år innan efterfrågan är tillbaka.

– Vi försöker agera proaktivt och ansvarsfullt i den här svåra tiden, säger han.

Av de 5 000 som ska bort från flygbolaget finns cirka 1 900 i Sverige, 1 300 i Norge och 1 700 i Danmark. Orsaken är enligt bolaget att anpassa organisationen till väntad lägre efterfrågan på flygresor även flera år efter det att coronakrisen klingar av.

– Vi kan konstatera att covid-19 har skapat en global kris i samhället i stort och i flygindustrin i synnerhet, säger SAS vd Rickard Gustafson till TT.

Man hade en förhoppning om att efterfrågan på flyg skulle komma tillbaka relativt snabbt, och se en sommar som blev normal – men så kommer det inte att bli, säger Gustafson.

Prognos om 2022

– Vi ser att efterfrågan på flyg i sommar kommer vara väldigt begränsad. Vi tror att efterfrågan successivt kommer att komma tillbaka, det kommer ta hela 2020 och stora delar av 2021. Först 2022 tror vi att efterfrågan är på en nivå som liknar vad den var före krisen.

SAS medarbetare har i genomsnitt uppsägningstider på omkring sex månader, det gör att man måste "agera nu", enligt Rickard Gustafson.

– Vi måste hantera en arbetsbrist på upp till 5 000 tjänster. Det är ett smärtsamt besked att ge, men det är ett nödvändigt besked för att vi ska hantera den kris vi befinner oss i.

I Sverige inleds nu förhandlingar med fackliga företrädare för de 1 900 tjänster som varslas.

Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen inom Svensk Pilotförening, kan i nuläget inte säga hur många piloter som berörs.

– Vi fick informationen sent i går kväll. I samband med coronakrisen har vi fått löpande information. Det här kommer inte som en chock men det är naturligtvis trist och väldigt sorgligt och man känner empati för de piloter som nu kan komma att drabbas.

Vill behålla de yngre

Ett möte med företrädare för SAS är inplanerat till måndag kommande vecka. Wilhelm Tersmeden poängterar att det kan bli stora kostnader om man väljer att göra sig av med yngre piloter till förmån för de äldre.

– Just på pilotsidan är det väldigt dyrt att behålla en äldre pilot och säga upp en yngre då det finns väldigt mycket utbildningskostnader kopplade till den yngre piloten. Där kommer vi vilja försöka hitta lösningar med företaget och slippa säga upp de nyutbildade piloterna.

– SAS har en snittålder på 50 år så det finns stora naturliga avgångar så jag är inte så orolig för det.

"Varslet var väntat"

Inte heller Viktoria Svensson, kabinchef vid SAS och ordförande för svenska kabinfacket SCCA, förvånas av beskedet.

– Varslet var väntat och djupt beklagligt. Det är jättetråkigt att det händer och nu får vi göra allt vi kan för att rädda så många arbetstillfällen som vi kan, säger hon.

Viktoria Svensson ska träffa företrädare för SAS under tisdagsförmiddagen. Där vill hon främst "få fram fakta", säger hon.

– Vilket antal är det som berörs bland oss kabinanställda. Sedan får vi jobba därifrån.

Kan dra tillbaka varsel

Enligt vd Rickard Gustafson kommer varslen att slå brett på alla personalkategorier inom SAS.

– Vi går i dialog för att finna så bra lösningar vi bara kan för att minimera antalet medarbetare som i slutändan behöver lämna, säger han.

– I takt med att vi lär oss mer om hur efterfrågan utvecklas står vi naturligtvis beredda att agera. Skulle efterfrågan komma tillbaka snabbare kommer vi att växla upp och vara beredda att dra tillbaka varsel.

SAS har sedan tidigare permitterat närmare 11 000 anställda i Skandinavien.

Har inte möjligheten till korttidspermitteringar varit tillräckligt för att möta krisen?

– Korttidspermittering som vi har fått har varit och är väldigt hjälpsamt. Det har räddat tusentals jobb i bolaget. Men vi tittar redan på 2021 och måste justera kostymen även efter att korttidspermitteringarna löper ut, säger Rickard Gustafson.

Artikeltaggar

CoronavirusetDanmarkNorgeNäringslivSASSverigeVarsel

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.