I det enkla bor det vackra!

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Ernst, så förknippad med sommar! Och med julen också för all del. Oavsett om du hör till de som gillar Ernst och allt det där supermysiga, härliga, fina som han vill förmedla, eller om du tillhör den skara som mest tycker att hans mys blir på tok för mycket, så ligger det ändå något i det han förespråkar. I det enkla, bor det vackra.

Så sant, och något att ta till sig. Varje dag finns det ljusglimtar. Vissa dagar är de många och stora, andra dagar är de svåra att hitta, men de finns alltid där.

• Titta mamma, vad fint det är på himlen!

• Nu är vi här, alla vi i familjen tillsammans!

• Mamma, om vi hjälper till att städa uppfarten kan vi väl få en belöning med en cykeltur?

• Kan vi äta maten ute idag?

• Idag läser vi två böcker innan läggdags.

Just nu hanterar världen en svår pandemi som på ett eller annat sätt påverkar oss alla. Många förlorar nära och kära, alla behöver anpassa sig och ta ansvar för att hantera krisen vi går igenom. Många sliter hårt för att hjälpa de svårast drabbade. Samtidigt visar medmänskligheten och hjälpsamheten sig från sin bästa sida som ett bevis på att vi kommer ta oss igenom detta, tillsammans.

När det uppstår någon form av kris, oavsett om den berör hela världen, en liten grupp, familj eller en enskild person är vi ofta mer benägna att vid dessa tillfällen se och uppskatta de där små sakerna i livet som betyder mest för oss och som ger oss kraft och glädje. Vid en mer normal och vanlig vardag, än den vi går igenom nu, är det lätt att ta det enkla för givet. Våra planer och förväntningar är stora och svårare att uppfylla för att vi ska känna oss tillfredsställda och nöjda med vår tillvaro.

Det får mig att tänka på familjens sommarlovslista. Den vi skriver hemma inför längre lov eller ledigheter. Sommarlovslistan eller jullovslistan, beroende på säsong. På listan får alla vara med och bidra med sådant som de vill att vi ska göra tillsammans när vi är lediga. Det handlar verkligen inte om några stora, överväldigade planer med långa resor eller kostsamma aktiviteter. Det är det enkla, lilla som skapar gemensamma upplevelser för oss att njuta av, som sedan blir minnen att se tillbaka på. Inför jullovet var önskemålen bland annat att gå i pyjamas hela dagarna, dricka varm choklad, åka pulka och basta. Förra sommarlovet planerades glass i stora lass, cykelturer till badplatsen vid kyrkan i närheten av sommarstugan, bullbak på regniga dagar, jordgubbar med grädde och att sitta på favoritstenen vid sjön och se på utsikten. Inga konstigheter alls egentligen, men ack så fint och betydelsefullt.

Den pågående krisen, är fruktansvärd på alla sätt. Men den lär oss samtidigt saker. Något positivt att ta med sig efter den är att fortsätta uppskatta livets små, enkla ljusglimtar i vår vardag. För trots allt – det enkla i de allra flesta fall är det vackra.

Ta hand om dig och de dina!

Camilla Jern, kvalitetsledare Karlskoga och Degerfors kommuner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.