Hoppa till huvudinnehållet

Fick fast jobb efter praktik

Publicerad:
Tio påläggskavlar deltog i första omgången av Moelvens traineeprogram. Nu har alla fast anställning.
Tio påläggskavlar deltog i första omgången av Moelvens traineeprogram. Nu har alla fast anställning. Foto: Robert Rundberget/Moelven

För ett och ett halvt år sedan startade Moelven sitt eget traineeprogram. Nu när den första omgången är avklarad har det visat sig att samtliga tio påläggskalvar fått tillsvidareanställning inom koncernen. En av dem är Daniel Fredriksson, som nu har fast anställning på Moelven Valåsen i Karlskoga.

För ett och ett halvt år sedan startade Moelven sitt eget traineeprogram. Nu när den första omgången är avklarad har det visat sig att samtliga tio påläggskalvar fått tillsvidareanställning inom koncernen. En av dem är Daniel Fredriksson, som nu har fast anställning på Moelven Valåsen i Karlskoga.

Daniel Fredriksson hade studerat industriell ekonomi på Örebro universitet och ville ta nästa steg i karriären genom att bli trainee. Han fastnade för Moelvens program och sökte till det.

– Jag kände att det är en bra bransch eftersom de har framtiden framför sig. Jag fick ett seriöst intryck av Moelven.

Innan han började hade han ingen som helst erfarenhet av skogsbranschen.

– Jag var helt färsk när jag kom in.

Daniel Fredriksson känner att han har hittat rätt.
Daniel Fredriksson känner att han har hittat rätt.

Hans traineeperiod blev lite annorlunda än de flesta andras. Majoriteten fick under den 18 månader långa perioden prova på två olika jobb hos Moelven, men hans upplägg var annorlunda.

– Jag fick under en månads tid gå bredvid en som skulle sluta, sedan tog jag över hans tjänst, säger han och påpekar att tjänsten anpassades efter honom.

– Jag kände ganska snabbt att de verkligen hade prickat rätt med den tjänsten åt mig. Det kändes helt rätt!

Stort ansvar

Tjänsten det handlar om är en tjänst som processingenjör med inriktning processoptimering. Eller för att uttrycka det lite enklare:

– Jag har hand om inmätning av stockar och om sågen.

Inmätning av stockar innebär att han har hand om hur man ska sortera stockarna som kommer in till Valåsen. Han avgör vilka klasser stockarna ska tillhöra och vad det ska vara för klassgränser, alltså vilka mått som gäller för olika klasser.

– Och jag avgör om vi ska göra nya timmerklasser för att för att få ut produkter som marknaden vill ha.

När det gäller sågen är det Daniel som har hand om hur stockarna ska sågas.

Det är ett jobb som innebär stort ansvar, ett ansvar som han fick ta väldigt tidigt under traineeperioden.

– Jag kom in i det snabbt, konstaterar han.

Han fick fast anställning i december och trivs som fisken i vattnet. När han pluggade på universitetet hade han dock ingen aning om att han skulle få just det här jobbet och att han skulle trivas så bra med det.

– Jag visste att jag ville ha ett ingenjörsjobb, men det var inte stockbranschen jag hade räknat med att jobba i från början.

Från Moelvens sida är man nöjda med utfallet från den första traineeperioden. Den första kullen har fått tjänster som projektledare, utvecklingsingenjör, produktionstekniker och avdelningschef vid olika Moelvenföretag.

Moelven är nu i full gång med sin andra kull påläggskalvar.

Artikeltaggar

KarlskogaMoelvenNäringslivÖrebro universitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.