Hoppa till huvudinnehållet

Elever glädjer äldre med dikter i coronatid

Publicerad:
Elever i klass 2 på Bruksskolan har fått skriva dikter och teckna till gamla som bor på äldreboende.
Elever i klass 2 på Bruksskolan har fått skriva dikter och teckna till gamla som bor på äldreboende. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Fågelkvitter och råmande kor, glass och sol samt blommor - allt finns med i diktsamlingen som andra klass på Bruksskolan nu ska skänka till gamla som bor på äldreboenden i Degerfors. De hoppas det kan glädja dem i dessa tunga coronatider.

Klasslärarna Jennifer Pavlovic och Natalie Österström fick idén genom en lärargrupp på Facebook, där man gjort samma sak i en annan kommun.

– Det lät som en mysig grej och passade bra ihop med dikttemat som vi har i svenskan nu i slutet av terminen, säger Jennifer Pavlovic.

Meningsfullt

Eleverna kommer få bidra med ett par alster var och dikterna, med tillhörande teckningar, ska därefter sättas ihop till en samling som skänks till de gamla.

– Det är kul för eleverna också att skriva till mottagare, mer meningsfullt så det blir givande för båda parter, säger Pavlovic.

Klasslärarna Natalie Österström och Jennifer Pavlovic fick idén från en lärargrupp på Facebook
Klasslärarna Natalie Österström och Jennifer Pavlovic fick idén från en lärargrupp på Facebook Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det här är inget man gjort tidigare, samarbetat med äldreomsorgen men lärarna tror det finns mycket som kan utvecklas.

Början på något nytt där ni även träffas efter pandemin?

– Hoppas det, säger Pavlovic.

– Ja för det är en mysig grej, säger Österström.

De hoppas att även andra årskurser och kanske även skolor i Karlskoga kan haka på idén.

Läsa upp

Skolan har haft kontakt med Emma Wahlund, enhetschef inom äldreomsorgen, som ska ta hjälp av personalen att läsa upp eller dela ut dikterna bland de äldre på Letälvsgården.

– Kanske vi sen hänger upp dem nånstans så att de äldre kan läsa och titta på dem. Så får vi se om vi skriver svar på något sätt, säger Wahlund som tycker idén är jätterolig.

– Vad jag vet har det inte varit något samarbete av det här slaget förut mellan skola och äldreomsorg, men det kanske har funnits före min tid i kommunen, säger hon.

Nästa år

Eleverna själv är entusiastiska och har sina egna teorier om när pandemin ebbar ut.

– Corona går över nästa år, säger Ludvig och Lea instämmer.

– Ja säkert inte tidigare för många är för dåliga med handhygienen. Det är inte vi, vi har till och med handsprit hemma, säger Leo.

– Min morfar bor på äldreboende, så vi får inte hälsa på honom. Men han har det ganska bra ändå, de sitter ute ibland i nån trädgård och fikar, säger Ludvig och tillägger:

– Farmor har högt blodtryck, men hon är inte i riskgrupp ändå.

Sommardikterna har även illustrerats med teckningar, som säkert kommer sprida glädje bland de äldre mottagarna.
Sommardikterna har även illustrerats med teckningar, som säkert kommer sprida glädje bland de äldre mottagarna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

På frågan om de följt något tema när de skrivit sin poesi, svarar de:

– Dikterna skulle handla om sommaren, men sen fick vi skriva som vi ville. Sommaren är bästa årstiden.

– Fast jag tycker om två, eller tre årstider. Sommaren och sen vintern då jag åker skidor, fast jag fyller år på våren, säger Leo.

– Jag fyller på vintern, så jag brukar inte ha kalas utomhus, säger Lea.

Alfons tycker det bästa med sommaren är glass och att vattnet är varmt så man kan bada och han skriver bland annat: "Varmt, roligt, glad och kärlek. Sol. Ha en bra dag."

  • Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÄldreboendeBruksskolanCoronavirusetDegerforsEmma WahlundLetälvsgårdenPoesiSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.