Hoppa till huvudinnehållet

Dalsländska när-äventyr för succé-bloggaren

Publicerad:
Reporter Kajsa Kax
Kajsa Kax
kajsa.kax@dalslanningen.se
I stugans trädgård finns mängder av kirskål som Hanna plockar till soppa.
I stugans trädgård finns mängder av kirskål som Hanna plockar till soppa. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Via ett utedass i ett Bengtsfors-torp, en farmor i Åmål och med en liten Ronja i bagaget har dietisten Hanna Olvenmark, kanske mest känd för bloggen och boken ”Portionen under tian” blivit dalslänning på deltid.

Tillsammans med sin sambo och dottern Ronja har Hanna Olvenmark i vår flyttat in i en timmerstuga på Kroppefjälls höjder.

– Det var det tredje huset vi tittade på och vi blev superförälskade, berättar Hanna. Det var flera andra spekulanter på visningen men ingen annan som budade. Antagligen eftersom det var färre sovrum i verkligheten än i annonsen, men för oss spelade det ingen roll. Taket var också lite fuktskadat, det skrämmer nog bort många.

– Vi funderade ett tag på sjötomt, men det är både dyrt och svårt att hitta. Dessutom har Dalsland så många fina sjöar att åka och bada i.
– Vi funderade ett tag på sjötomt, men det är både dyrt och svårt att hitta. Dessutom har Dalsland så många fina sjöar att åka och bada i. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Utan el

Hanna bor till vardags med sin sambo i Göteborg och när Hanna blev gravid började de titta efter ett ställe att kunna bo på utanför stan. Att välja Dalsland blev självklart. Dalsland har funnits med hela livet för Hanna. När hon var liten hade hennes pappa ett litet torp utanför Bengtsfors. Det var utedass, ingen el och vatten var tvunget att handpumpas upp från en brunn.

– Vi gjorde utflykter och badade i olika sjöar mest hela tiden. Sen när jag blev vuxen skaffade han en stuga i Mellerud, fast uppgraderad med elektricitet, skrattar Hanna, och fortsätter; det har gjort att jag fått med mig olika delar av Dalsland. Det finns så mycket här och naturen är så varierad.

Vardag ute

Mat är alltså något som tar stor plats i Hannas liv. Sedan mer än tre år driver hon bloggen ”Portionen under tian” som har hundratusentals följare. Fokus ligger på att mat inte behöver vara dyr för att vara bra och Hanna vill visa att leva snålt är dessutom sunt för både kropp och miljö.

Att vara utomhus är också något Hanna uppskattar och hon förespråkar mer uteliv i vardagen.

– Jag tror på att göra de här när-äventyren och bland det bästa jag vet är att komma ut i naturen. Gör det enkelt, ta med utefrulle, en fika eller kanske ett stormkök och fixa enkel mat på plats. Man behöver inte vänta tills det är fem veckors semester.

Ronja är sex månader. Namnet kommer förstås från Astrid Lindgren berättar Hanna. – Ronja är modig, hon har skogen, sin vilja och hon har moral.
Ronja är sex månader. Namnet kommer förstås från Astrid Lindgren berättar Hanna. – Ronja är modig, hon har skogen, sin vilja och hon har moral. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Paddla och musik

Både Hanna och hennes sambo har yrken som gör att de lätt kan jobba på distans och de planerar vara mycket i Dalsland framöver.

– I sommar vill jag gärna kajaka, till exempel ta mig från Upperud och sen paddla vidare. Tresticklan är vansinnigt vackert, dit kan jag åka ofta. Ena annan rolig grej jag skulle vilja göra igen är musik-natur-vandringen med Pilgrimspop.

De som ägde huset innan bodde här året om och Hanna hoppas på snö nästa vintersäsong.

– Det finns ett elljusspår för skidor här alldeles nära så jag ser framemot vintern. Planen är dessutom att få i ordning en badtunna.

Revansch

En del av Dalsland vill dock Hanna ta revansch på. För några år sedan skulle hon springa Pilgrimsleden mellan Mellerud och Edsleskog helt själv. Sträckan är drygt fyra mil.

– Jag vet inte hur jag tänkte, jag hade inte ens vandrat den delen och den går ju över Sörknatta så det är en delvis tuff led. Dessutom blev det just den dagen värmebölja, runt 33 grader varmt. Hannas pappa nästan tvingade med hennes dåvarande pojkvän för att hon inte skulle vara ensam.

Kollaps på leden

– Men pappa lyckades inte få mig att ta med tillräckligt med vatten. Jag tänkte att vi skulle kunna fylla på längs leden. Men efter två mil tog det slut. Mina läppar blev jättetorra, det fanns ingen saliv kvar i munnen och min pojkvän berättade senare att jag börjat prata osammanhängande, att jag ville lägga mig ned och sova. Till slut fick han i mig lite sjövatten och som tur var fanns mobiltäckning och pappa kunde komma och hämta upp oss via en liten skogsväg.

Allt gick alltså bra, även om Hannas minnen delvis är suddiga.

– Så den delen av Pilgrimsleden behöver jag både se och ta igen – och kanske gå istället nästa gång, skrattar hon.

Heltids-tankar

Hanna går runt i trädgården och visar vart hon kanske vill ha ett utekök så småningom. Men det är en ambition på lång sikt.

– I år blir det dock en man-tager-vad-man-haver-variant på stugan. Vi har fixat taket, stugan fungerar bra som den är och jag tycker det finns en poäng att vänta med att renovera. Det är bra att bo in sig och se till exempel vilka hörnor solen söker sig till. Helt ärligt, jag känner nu när vi har huset att jag vill vara här precis hela tiden.

– Jag är inspirerad att testa odla. Men är extremt novis på det. Kanske ska jag börja med morötter och se vad det blir.
– Jag är inspirerad att testa odla. Men är extremt novis på det. Kanske ska jag börja med morötter och se vad det blir. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Hanna Olvenmark kommer även att medverka vid matfestivalen Glupsk som arrangeras i Fengersfors den 22 - 23 augusti.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandEdsleskogFörfattareLivsmedelMellerudNyheterSommarUpperudÅmål

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.