Hoppa till huvudinnehållet

Polisman kastade in en pojke i bildörr - döms för tjänstefel

Publicerad:
Polishuset i Karlskoga
Polishuset i Karlskoga Foto: Lilyana Thorsager

En polis kastade, en då 15- pojke, in i en polisbil i garaget under polishuset i Karlskoga så att pojken skadat sig.

Polismannen döms vid Örebro tingsrätt till 30 000 kronor i dagsböter för tjänstefel.

Händelsen började redan på Alfred Nobels torg i Karlskoga den 30 maj 2019. Pojken ingick i en grupp som, enligt polisen, bråkat vid torget. Två poliser tog med sig pojken och en till från gänget till polishuset i Karlskoga.

När de två poliserna parkerat i garaget så kom polismannen fram till bilen.

Enligt den dömda polisen ska han inte ha gjort något fel.

I förhör har polisen nekat till brott och sagt, "Jag har inte på något sätt haft avsikt att skada, jag vill avbryta ett omedelbart förestående angrepp på min kollega, det är de jag håller på med. Jag har agerat med lagstöd", säger polismannen.

Våldskapital

Polismannen säger att pojken, som vid händelsen var 15 år, ”besitter ett visst våldskapital". När han ser att pojken spänner sig och rör sig som om han skulle attackera en av poliserna bakifrån så agerar han. Han tar tag i pojkens tröja, som direkt drog sig tillbaka. Polismannen säger att han då tappade greppet och att pojken då ramlade mot bilen.

En av poliserna som tog pojken har berättat att det var en god stämning i bilen. När de kom till garaget möttes de av polismannen som började tjafsa med pojken om en keps. Pojken ska då ha bett polismannen att sluta skrika på honom. Då hörde polisen hur det small till i bilen och pojken började gråta. Den andra polisen bekräftar sin kollegas berättelse och att denne gått fram till pojken när han satt på golvet bredvid polisbilen. Polismannen fortsatt vara aggressiv och blev då tillsagd att lämna arrestintaget.

Karlskoga lasarett

De två poliserna skjutsade pojken till Karlskoga lasarett.

I polisanmälan har pojken berättat att polisen skrek åt honom och grep tag i hans kläder i brösthöjd och kastade honom mot polisbilen fem meter längre bort. I journalanteckningar från Karlskoga lasarett har pojken sagt att han fick en bula i huvudet, kände smärta och var yr men inte hade kräkts och inte var illamående. Han var väldigt ledsen och skärrad och sade till en början att han skulle ta sitt liv.

Tingsrätten skriver i sin dom att polismannens påstående om att han tagit tag i pojken för att skydda polisen från ett angrepp bakifrån är oriktigt; ingen har sagt sig ens ha sett pojken befinna sig bakom polisens rygg.

Enligt tingsrätten finns det inget bevis för att polismannen haft uppsåt att skada pojken och ska då inte heller dömas för misshandel. Men samtidigt anser de att polismannens våld har varit helt obefogat och ska därför dömas för tjänstefel.

Artikeltaggar

Alfred Nobels torgBrott & blåljusKarlskogaKarlskoga lasarettÖrebro tingsrättPolisenTjänstefel

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.