Hoppa till huvudinnehållet

Lilla Spöket Laban fick Stora ljudbokspriset

Publicerad:
Ett litet spöke fick ett stort pris. Spöket Laban som ljudbok har fått pris framröstat av läsarna.
Ett litet spöke fick ett stort pris. Spöket Laban som ljudbok har fått pris framröstat av läsarna. Foto: Tre Sandberg AB

Ett litet spöke har fått ett stort pris. Lilla Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg har tilldelats årets Storytel awards – Stora ljudbokspriset - i barnkategorin.

Årets upplaga av Stora ljudbokspriset ägde rum i digital form, där pristagarna firades med blommor och statyetter på distans.

I barnkategorin prisas "Lilla spöket Laban", av Inger och Lasse Sandberg, med Inger Sandberg själv som inläsare.

"En ikonisk figur"

Juryns motivering:

"Ibland är det enkla det bästa. En ikonisk barnboksfigur ger det lilla barnet en spännande och trygg saga att lita på. Med stor värme lyfter inläsaren (Inger Sandberg) fram det poetiska och fantasieggande bildspråket och förstärker därmed berättelsens olika lager.”

Priset togs emot å Inger Sandbergs vägnar av Tina Sandberg, Lotta Sandberg Lundqvist och Dan Lundqvist från familjeföretaget och rättighetsägarna Tre Sandberg.

– Vi är mycket stolta över att ha vunnit och vill så klart tacka först och främst Inger och Lasse som tagit fram dessa fantastiska böcker, sen vill vi såklart tacka alla som har röstat på oss det värmer i hjärtat.

Smirnoff prisas

I romankategorin gick priset till "Vi for upp med mor", den andra delen i författaren Karin Smirnoffs trilogi, inläst av Lo Kauppi.

Författaren Karin Smirnoff är en av årets mottagare av Stora ljudbokspriset. Pressbild.
Författaren Karin Smirnoff är en av årets mottagare av Stora ljudbokspriset. Pressbild. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

– Jag tycker att ljudbokspriset är extra mycket inläsarens pris, i det här fallet Lo Kauppi. Hennes röst bidrar med en känslighet som passar väldigt bra i kontrast till mina lite kantiga och hårda romankaraktärer, säger Karin Smirnoff i ett pressmeddelande.

30 000 röstade

Över 30 000 ljudbokslyssnare röstade på sina favoritböcker inför galan, som egentligen skulle ha ägt rum på Berns den 2 april, men ställdes in på grund av coronapandemin.

Deckare är den genre som enligt Storytels statistik är populärast hos ljudbokslyssnarna.

– Jag är stolt, lycklig och otroligt rörd. Eftersom det i grunden är lyssnarna som röstar fram sina favoriter ser jag det som ett 'folkets pris' vilket är det finaste priset man som författare och inläsare kan få, säger Emelie Schepp, pristagare i spänningskategorin.

Artikeltaggar

BarnböckerFörfattareKarlstadLitteraturNöje/KulturStorytel

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.