Hoppa till huvudinnehållet

Sadeltjuvar i farten, fyra stall är drabbade

Publicerad:
Fyra stall har under några veckor utsatts för stölder.
Fyra stall har under några veckor utsatts för stölder. Foto: Johan Sjöström

Under några veckors tid har sadlar för flera hundra tusen stulits i närområdet. Nu går polisen ut och varnar för att en liga, inriktad på hästsadlar, är här igen.

I slutet av maj skedde en stöld av sadlar i Åtorp. Tjuvarna hade rotat igenom flera hus och stulit sadlar för 100 000 kronor. Några dagar senare stals sadlar för cirka 40 000 i Visnums-Kil i Kristinehamn. Men det visade sig att stölden misslyckats.

Dagen därpå hittades sadlarna 300 meter ner i en hage. Tjuvarna hade planerat flykten då de klippt upp staketet ända upp från gården ner till sista hagen.

Stöld i Linnebäck

Nu har det hänt igen, två stall i Linnebäck blev bestulna på sammanlagt 11 sadlar under natten mot tisdagen.

Marie Varg Östlund, var en av de drabbade i Linnebäck.

– Tjuvarna var här och tog sadlar för två år sedan och nu var de här igen. Vet inte om det är samma tjuvar.

Hon berättar att de har nya lås på dörrarna, men det verkar inte hjälpa.

– Den här gången tog de sadlarna i en skottkärra och den tog de med sig. Det är så tråkigt när sånt här händer. Ska man behöva ha sadlarna inne i vårt i huset?

Kan sadlar

Hon kan se att tjuvarna kan sin sak.

– De tar dyra sadlar. Min dotters sadel som är billig har de struntat i, säger Marie Varg Östlund.

Nu går polisen ut med en varning till andra hästägare.

– Det finns en ökad risk för nya inbrott i närområdet så sadelägare bör vara extra försiktiga, säger Jan Carlsson, utredningschef på närpolisområde Karlskoga.

Under de senaste tio åren sker sadelstölder några gånger per år i närområdet. Oftast sker stölderna under en och samma tidsperiod och det gör att polisen misstänker att det är ligor som åker runt och specialiserar sig på just sadlar.

Polisen vill därför utföra en varning till personer och verksamheter som har hästsadlar i sina ägor.

Jan Carlsson säger att det är stora värden i sadlarna och att hästägare ska skydda upp sig lite extra.

– Sadlar är dyra grejer så det är viktigt att man tänker på att de förvaras så säkert som möjligt så de inte blir lätta att plocka.

Låsa bättre

– Man bör tänka över hur man förvarar sina saker. Man kanske har möjlighet att låsa in sadlarna på ett bättre sätt än vad man normalt gör. Man kanske har dem på ett smidigt ställe, fast man har ett säkrare ställe. Att skydda sakerna så gott man kan.

Det polisen letar efter är en så kallad "uppsamlingsplats", där stöldgods samlas för att senare transporteras bort.

– Ser man fordon på ställen där man normalt inte ser fordon så ska man vara observant. Oftast ligger de här gömmorna på avskilda ställen.

Notera registreringsnummer

Jan Carlsson vill att allmänheten tipsar om de ser något misstänksamt.

– Man kan försöka notera registreringsnummer, bilmodell och färg på bilen och ringa till oss. För vi kontrollerar registreringsnumret. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.

Har man möjlighet så ska man märka upp sakernas.

– Det är jättebra om man kan göra det. Det underlättar för oss att hitta ägarna om vi tar tjuvarna eller hittar sadlarna gömda, säger Jan Carlsson.

Artikeltaggar

ÅtorpBrott & blåljusInbrottJan CarlssonKristinehamnLinnebäckStölder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.