Läs kommunallagen

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten uppmanar kommunalrådet att läsa lagtext.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Jaa du, Carina Sätterman. På kommunfullmäktiges sammanträde 15 juni frågade jag dig var i delegationsordningen det står att du kan bestämma att vi (fritidspolitiker, media och allmänhet) inte längre får läsa handlingar inför alla nämnders möten?

Du gav mig lång förklaring som verkade vara citerad från en skriven text. Jag önskade veta var jag kunde hitta den texten, då jag anser att källhänvisning är ett måste.

Du svarade att det är kommunallagen, och då ville jag veta vilken paragraf, för att slippa bläddra genom denna digra bok.

Ditt slutliga svar blev då: ”Och sen kan du ta och läsa kommunallagen. Sen anser jag frågan besvarad”.

Nu har jag sökt i kommunallagen, men jag finner ingenstans din förklaring.

Inte så konstigt att du inte ville svara mig, då jag uttryckligen, vänligt, bad dig om att uppgifter om vilken lagparagraf som du hänvisade till – för den finns ju inte i kommunallagen!

Din långa förklaring var inte en text från kommunallagen, utan ett förslag från SKR (Sverigen kommuner och regioner) till hur kommuner kan formulera sig i sina reglementen...inte riktigt samma sak – eller hur?

Du hittade alltså på en källhänvisning som inte stämde.

...och du tyckte att JAG skulle läsa kommunallagen…

- Jag uppmanar dig detsamma, för du är ju ändå kommunstyrelsens ordförande och även det du påstår i en offentlig debatt bör ha lagligt stöd.

Stina Borjo, Vänsterpartiet i Degerfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.