Hoppa till huvudinnehållet

Oro för primärvården

Publicerad:
Insändarskribent är orolig för hur primärvården kan drabbas av centraliseringsivern.
Insändarskribent är orolig för hur primärvården kan drabbas av centraliseringsivern. Foto: ERIK G SVENSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Karin Sundin "Tar fram förslag för att stärka det lokala arbetet" 22 juni.

Vi är många som anser att centralstyrningen inom Svensk sjukvård håller på att gå för långt. Underlaget för denna pågående process kommer från en stark kritiserad utredning ledd av Måns Rosén, full av felaktigheter och generaliseringar. I en debattartikel i Svenska Dagbladet uppmanar fem läkare, varav en från USÖ, politiker och tjänstemän att sansa sig i sin centraliseringsiver.

Insändaren som kommenteras:

Tar fram förslag för att stärka det lokala arbetet

Med erfarenheterna av sjukvårdens centralstyrda länsklinikorganisation kan man inte bli annat än oroad om även primärvården skall drabbas. En organisationsmodell som lett till höga kostnader, dålig arbetsmiljö och personal som flyr så går det inte att bli annat än oroad. Karin Sundin säger att man vill skapa en mer ”sammanhållen” primärvård. Vad är skillnaden mellan sammanhållen och centralstyrd primärvård?

Av Karin Sundins argumentation framgår att förutsättningen för att skapa en jämlik vård för regionens samtliga medborgare, måste vara att ledningen utgår från en punkt, sannolikt då Örebro. Det är ett planekonomiskt tänkande som aldrig någonsin varit framgångsrikt. Inte nu heller.

När jag berömmer samarbetet mellan vårdcentral och lasarettet i Karlskoga är det en samverkan som utvecklades i samförstånd med den aktuella vårdpersonalen. En organisation som bygger på tillit till vårdpersonalens förmågor är oftast mer framgångsrik än en toppstyrd byråkratisk organisation. Det är den tanken jag vill förmedla till Karin Sundin och regionens övriga sjukvårdspolitiker.

Jag finner det anmärkningsvärt att Karin Sundin karaktäriserar regionens sjukvårdspolitiker och tjänstemän som väderkvarnar. Visst, väderkvarnar bara mal och mal men ….

Vi är många som minns den tid när västra länsdelen hade ett lasarett som belönades med utmärkelsen Svensk kvalitet och hade välfungerande vårdcentraler. Det är sorgesamt att se politiker förleds tro på centraliseringens lov när inte ens egna läkare gör det.

Alf Rosberg

Ordförande, föreningen Rädda BB och Karlskoga lasarett

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareKT-insändareKuriren-insändare