Hoppa till huvudinnehållet

Musikkåren spelade på behörigt avstånd

Publicerad:
Musikkåren gav konsert utomhus, på avstånd i coronatid, för de äldre på Västergården och de spelade även utanför Letälvsgården.
Musikkåren gav konsert utomhus, på avstånd i coronatid, för de äldre på Västergården och de spelade även utanför Letälvsgården. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerfors Musikkår gav på lördagen ett par spelningar, på behörigt avstånd, utanför Degerfors båda äldreboenden.

Det var inte hela kåren, ungefär en tredjedel, som med två meters mellanrum ställde upp sig till konsert. Inte heller repertoaren var riktigt den vanliga, men uppskattades av de som lyssnade från balkonger och fönster.

– Vi har inte haft repetitioner sen mitten på mars. I och med coronapandemin fick vi lägga ner det och vi hade planerat såväl vårkonsert som Oedheimbesök, säger dirigent Barbara Persson.

Musikkåren ordförande Mikael Carlsson och slagverkare Mats Eriksson.
Musikkåren ordförande Mikael Carlsson och slagverkare Mats Eriksson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Men sen har vi läst på, samlat information, bland annat en tysk vetenskaplig studie om avstånd när man sitter och spelar, information från folkhälsomyndigheten och från orkesterförbundet som att inte skicka runt notblad sinsemellan, tvätta av notställ efter spelningarna. Inte för att aerosolflödet är stort genom instrument, utan för att man inte ska ta i samma saker.

En förfrågan gick ut om det var några som efter restriktioner ville repetera och det var det. Tillsammans gick de sen, på kårordförande Mikael Carlsson initiativ, ut och förgyllde lördagen vid kommunens äldreboenden.

Kåren har lite lösa planer framgent, beroende på hur allt utvecklar sig.

– Vi funderar på nån oannonserad spelning på Berget, det är bra att hålla igång. Som blåsare tappar man snabbt ambis, som vi säger, musklerna runt munnen som används då man spelar. De här spelningarna kändes bra, förhoppningsvis bröt vi lite isolering för de äldre.

Delar av Musikkåren gav konsert utomhus, under Barbara Perssons ledning.
Delar av Musikkåren gav konsert utomhus, under Barbara Perssons ledning. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÄldreboendeBarbara PerssonDegerforsDegerfors MusikkårLetälvsgårdenMikael CarlssonMusikVästergårdenVästergårdens äldreboende

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.