Gör-det-självtest för covid 19

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mikael Reinholdsson gör ett test, medan sjuksköterskan Louice Petri står bakom och ser så att allt blir rätt.
Foto: Anders Persson
I ett rum bakom akuten vid ambulansintaget, har personalen gjort i ordning ett rum där allmänheten kan testa sig. Testerna är gratis, men man vänder sig enbart till folk som har symtom.

Den 1 juli börjar provtagningen på Karlskoga lasarett. Tidigare har personer inom vårdyrken fått testa sig. Nu utökas det till alla personer. Kravet, man måste ha symtom och besökaren måste först boka tid. Det är ingen drop-in.

Rummet delas av en stor skärm och tanken är att två personer i taget ska kunna testa sig. På varje sida av skärmen hänger instruktioner om hur man ska gå till väga. På bordet under instruktionerna ligger ett testkit och vid bordet finns en stol.

Flera testkit

Varje dag jobbar två sjuksköterskor i testmottagningen. Under tisdagen höll man på att plocka ihop testkit.

Louice Petri är sjuksköterska och hon kommer att jobba på testmottagningen.

– Här får besökaren göra provet själv. Vi är med och ser så allt går rätt till, tar emot provet och registrerar provet.

Louice Petri är sjuksköterska och hon kommer jobba på testmottagningen.
Foto: Anders Persson

Sjuksköterskan som hjälper personen som gör testet har skyddsutrustning på sig och det kommer inte vara någon kroppskontakt.

– Vi kommer stå en bit ifrån och se på att allt går rätt till. Den som inte kan komma hit själv, får skicka ett bud. Då får den med sig ett testkit som den sjuka kan använda hemma, säger Louice Petri.

Tanken är att de ska kunna ta emot cirka tolv personer i timmen.

Hur går ett test till då? Mikael Reinholdsson visar hur ett besök ska gå till. Louice Petri sätter på sig skyddskläderna och släpper in honom. Han sätter sig vid en stol och läser instruktionerna.

Provrör

Sedan tar han fram testkitet och skruvar av locket på ett provrör med en vätska i. Han häller i sig vätskan och gurglar en stund innan han spottar det tillbaka i röret. Sedan tar han en stav som han kör upp i näsan och snurrar på.

Därefter stoppar han ner staven i samma provrör och snurrar på den. Sist skruvar han på lockat och ger provröret till Louice Petri.

En stav ska köras in i näsan för att där ta prover.
Foto: Anders Persson

Att testa i både svalg och näsa ger säkrare resultat.

– Du ser, det tar bara några minuter. Nu skickar vi provröret till USÖ och vi ska få svar inom 48 timmar, säger Louice Petri.

Lena Forslund, verksamhetscontroller på närsjukvårdsområde väster vill betona att det är viktigt att man anmäler sig först på 1177.se.

Skicka bud

– Där får man boka en tid och det gäller att man håller den tiden sedan. Det är enkelt att boka, det är bara att följa instruktionerna på hemsidan.

På ett bord i rummet ligger flera testkit. De är till för dem som testar sig där, men även för att ta med hem ifall någon inte själv kan ta sig till testmottagningen.
Foto: Anders Persson

För den som ska komma som bud gäller samma regler.

– Det är den som ska ta testet som måste logga in med sin bank-ID och boka tiden. Sedan måste budet ha med sig en legitimation.

Vänta en dag

Lena Forslund säger att den sjuke ska vänta någon dag efter att man fått symtom och tills man testar sig.

– Symtomen bör ha funnits minst 24 timmar innan man tar ett test för att undvika falskt negativa provresultat. Viktigt är också hur man tar sig hit. Känner man sig sjuk, ska man åka egen bil eller gå hit. Inte ta bussen.

Mikael Reinholdsson gör ett test, medan sjuksköterskan Louice Petri står bakom och ser så att allt blir rätt.
Foto: Anders Persson

Hur många som kommer under dagen vet de inte än.

– Andra regioner som börjat med allmän testning har sett många besök första veckan, sedan minskar det. Så vi får se, men det är bra om alla som ha symtom kommer, säger Lena Forslund.

Följ skyltarna

För att ta sig till testmottagningen får man gå förbi akutmottagningen och följa skyltarna. En dörr i samma byggnad som akuten, fas på andra sidan hänger en skylt som visar att man är framme.

– Där ute får man så i kö och det är viktigt att man håller avstånd. För köar man hit, så har man symtom och ska inte riskera att smitta någon. Sedan får man inte glömma att testningen är gratis, säger Lena Forslund.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.