Hoppa till huvudinnehållet

SAS tar in 12 miljarder kronor i nytt kapital

Publicerad:
SAS behöver nytt kapital. Arkivbild.
SAS behöver nytt kapital. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

SAS blöder pengar och för att säkra bolagets framtid behövs 12 miljarder kronor i nytt kapital.

SAS har nu offentliggjort sin finansieringsplan som stöttas av storägarna.

Flygbolaget SAS största ägare, den svenska och danska staten samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, är överens med bolaget om en finansieringsplan, enligt ett pressmeddelande.

Det egna kapitalet ska återställas med 14,25 miljarder kronor och 12 miljarder kronor säkras genom ett flertal åtgärder.

Bolaget föreslår bland annat nyemission av stamaktier och hybridobligationer men också konvertering av befintliga obligationer till stamaktier.

SAS räknar med att efterfrågan tidigast 2022 kommer att vara tillbaka på nivåerna före covid-19-pandemin. Ett flertal åtgärder för att minska kostnaderna har tidigare aviserats. Totalt handlar det om kostnadsminskningar på 4 miljarder kronor fram till 2022. Bland annat varslades runt 5 000 anställda om uppsägning i april.

"Tillsammans med koncernens reviderade affärsplan kommer rekapitaliseringsplanen att göra det möjligt för oss att stå emot denna kris och komma tillbaka som en stark och hållbar leverantör av skandinavisk infrastruktur", säger Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS i en kommentar.

För att finansieringsplanen ska kunna genomföras krävs bland annat ett godkännande från ägarna på en bolagsstämma. Att huvudägarna, svenska och danska staten, ska kunna delta villkoras också av ett godkännande från EU-kommissionen.

Knut och Alice Wallenbergs deltagande villkoras i sin tur av att huvudägarna deltar.

Artikeltaggar

EkonomiSASSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.