Okunskap är farligt, inte vatten!

Familj
PUBLICERAD:
Tony Åhling, Svenska livräddningssällskapet

Äntligen är sommaren här! Den tid som de allra flesta sett fram emot och längtat efter hela året. För min familj innebär sommaren glädje, sol, bad och massor med glass. Det innebär också en känsla av att allt på något sätt blir lite friare. Känslan av kravlöshet och enkelhet är starkt kopplat till sommar och semester. Vissa tillfällen kräver ändå full kontroll och skärpt sinne. Största delen av sommar spenderar jag och familjen vid sommarstugan i närheten av en sjö. Vilket gör att bad och dagar vid stranden är en stor del av vår vardag på sommaren. Vid dessa tillfällen är jag i en tillvaro som kräver min fulla uppmärksamhet.

Det behövs inte mer än ett ögonblick för att det härliga badet ska bytas till det mest fasansfulla, som man knappt vågar tänka på. Bad vid stränder och i pooler ska innebära glädje och samtidigt vara en säker och trygg plats för barn och unga. För att det ska förbli så måste vi vuxna ta ett stort ansvar och vara närvarande när barn badar.

Jag har ett starkt minne från en sommarlovsdag vid vattnet. Jag och en kollega befann oss tidigt en förmiddag vid en badbrygga för att reparera trasiga delar. Där befann sig också tre barn, som lekte glatt vid bryggan och i vattnet. Ingen vuxen mer än vi fanns i närheten. Jag hör det äldsta barnet säga till det yngsta att han inte får vara längre ut i vattnet. Plötsligt hör jag ett plask och i ögonvrån ser jag någon landa i vattnet. Jag vänder mig om och ser att ett av barnen befinner sig under vattnet och inte tar sig upp. Snabbt släpper jag det jag har för händerna, samtidigt som jag hoppar i vattnet och fångar upp barnet. Jag får upp oss båda två på bryggan igen. Den panikartade händelsen som inte varade mer än några sekunder, slutar tack och lov lyckligt den här gången.

Svenska livräddningssällskapet arbetar för att öka kunskapen om säkerhet i och omkring vatten, för att minska risken för drunkning och olyckor vid vatten. Okunskap är farligt, inte vatten. Genom kunskap och förebyggande arbete räddas liv. Så här när sommarlovet precis inletts vill jag skicka med några korta men ack så viktiga budskap för säkra bad.

- Var en närvarande och engagerad vuxen vid bad och lek i vatten.

- Drunkning sker i tystnad, vilket gör det svårt att upptäcka.

- Simma och bada alltid med simkunnig vuxen.

- Simma längs med stranden och där du vet att du bottnar.

- Oavsett ålder, använd alltid flytväst vid vattenaktiviteter.

- Tänk efter före. Vad finns under vattenytan? Kan du ta dig upp om du hoppar i?

- Alkohol och vattenaktiviteter hör absolut inte ihop.

Om vi som vuxna har med oss dessa budskap vid badtillfällen i sommar, kan vi ge våra barn en trygg och säker badupplevelse och samtidigt rädda liv.

Glad sommar och simma lugnt!

Tony Åhling

Svenska livräddningssällskapet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.