Hoppa till huvudinnehållet

Seger i Rallycross-SM för Anton Eriksson Therus

Publicerad:
Anton Eriksson Therus från Karlskoga fick ställa sig högst upp på pallen i SM-tävlingen i rallycross i helgen.
Anton Eriksson Therus från Karlskoga fick ställa sig högst upp på pallen i SM-tävlingen i rallycross i helgen. Foto: Qnigan

Förra helgen inleddes Rallycross-SM i värmländska Höljes och tävlingen blev en succé för Anton Eriksson Therus. Karlskogakillen tog sin första deltävlingsseger i karriären.

– Det känns väldigt bra. Riktigt kul att det äntligen släppte, säger han.

23-åringen, som tävlar i 2150-klassen, har länge haft som mål att ta en delseger i SM. Efter att ha kommit femma under lördagens inledande deltävling var det äntligen dags för en förstaplacering i deltävling två under söndagen.

– Det var skönt att äntligen vinna. Det som gjorde det lite extra speciellt var att det regnade. Jag har haft det ganska svårt på det underlaget tidigare så jag är väldigt nöjd att det släppte där också, säger en glad Anton Eriksson Therus.

Tävlingen i Höljes var den första av totalt fyra och de två första deltävlingarna av totalt sex.

Nära dubbelseger

Deltävlingarna består av ett kval, en semifinal och en final. Redan under lördagen var det nära att det blev seger, men efter att ha varit i ledningen i finalen i fyra varv tappade han lite och slutade femma.

– Jag tog alternativet på det nästa sista varvet och körde lite för sakta. Då kom ett helt gäng och körde förbi, säger Eriksson Therus.

Men under söndagen gick det alltså bättre, och trots att han startade långt bak i startfältet kunde han passera mållinjen som segrare, före klubbkamraten Marius Tangen.

– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle vinna. Jag har som sagt haft lite problem på halt underlag tidigare men jag satte starterna väldigt bra i både semin och finalen, säger Eriksson Therus.

– Det var nästan lite känslosamt. Jag har ju hållit på så länge och lagt ner så mycket tid och arbete. Det var väldigt skönt att äntligen få vinna en SM-tävling.

En förklaring till att tävlingssäsongen började så bra tror Eriksson Therus kan vara att han har börjat träna mer kontinuerligt och varit noga i förberedelserna.

– Det är tufft att hålla huvudet kallt och koncentrationen uppe under tävlingsdagarna, men jag har känt mig väl förberedd inför den här säsongen både med bilen och med träningen. Jag får hoppas att det går okej framöver också så att jag kan få en bra slutplacering i SM-totalen.

I SM-totalen ligger han just nu femma och nästa deltävling är i Västerås om några veckor. På grund av corona har flera tävlingar ställts in.

– Det skulle ha varit totalt tio tävlingar i år egentligen men nu är det bara fyra deltävlingar kvar. Det är lite speciellt att köra utan publik och med restriktionerna kring teamen, men just under körningen är man ju så koncentrerad att man inte tänker på det.

Hoppas på medalj

Med säsongen inledd och en tredjedel avklarad redan nu är det en hoppfull Anton Eriksson Therus som siktar framåt.

– Om jag ska sätta ett mål så hoppas jag komma topp fem i totalen i alla fall, men absolut så siktar man ju på att få en medalj också. Men det är lång väg att gå och det gäller att vara bra hela dagen, avslutar Eriksson Therus.

Anton Eriksson Therus i sin BMW E36 318.
Anton Eriksson Therus i sin BMW E36 318. Foto: Qnigan

Artikeltaggar

Anton Eriksson TherusHöljesRallycross

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.