Hoppa till huvudinnehållet

Tre rekord för Svensson

Publicerad:
Åke Svensson siktade rätt i helgen när den första utomhustävlingen genomfördes i Söderköping.
Åke Svensson siktade rätt i helgen när den första utomhustävlingen genomfördes i Söderköping. Foto: Christoffer Tuulik

BK Fjäderns Åke Svensson fortsätter att dominera i sin bågskytteklass HBE. I helgen slog han, förutom att ha vunnit med 100 poängs marginal, flera svenska rekord i Söderköping.

Svensson, som tog 70 pallplatser och 51 vinster på 88 starter förra året, tangerade först det svenska rekordet i 60-metersskyttet på 266 poäng.

Därefter höjde han det svenska rekordet på 50-metersskyttet genom att ta 281 poäng, och slutligen slog han även rekordet för det sammanlagda resultatet med 818 poäng, efter fina resultat även i 40-metersskyttet.

– Ett toppresultat i den första tävlingen utomhus i år, säger klubbens ordförande Rolf Larsson.

Få tävlingar

Med de rådande omständigheterna under våren har Åke Svensson saknat tävlingsmomentet i sitt bågskytte. Han har inte haft lika många tävlingar att se fram emot som förra året, men han har ändå tränat på oförtrutet enligt Larsson. Något som alltså gav resultat i helgen.

– Att som barebowskytt kunna prestera höga resultat på långa skjutavstånd kräver sin man, säger Larsson.

I tävlingen, som omfattade 30 pilar per avstånd - och som kunde ge totalt 900 poäng, blev det alltså 818 poäng och tre svenska rekord som resultat.

Det på 60 meter var en tangering av ett 18 år gammalt rekord satt av den tidigare VM-medaljören Martin Ottosson. Det på 50 meter sattes redan 1997.

Ottosson innehade alla rekorden i den aktuella tävlingsronden och nu har han bara ett rekord kvar att bevaka.

– Martin Ottosson, som lade grunden för många svenska internationella framgångar, får passa sig nu när Åke är i farten, säger ordförande Rolf Larsson.

Meriterad bågskytt

Förutom helgens rekordskörd i barebowklassen har Åke Svensson tidigare slagit fyra svenska rekord i instinktivklassen och två i långbågeklassen.

I februari slog han även ett världsrekord när han tog 549 poäng på 60 pilar i barebowklassens 25-metersskytte inomhus.

Artikeltaggar

Åke SvenssonBågskytteBK FjädernKarlskogaRolf Larsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.