Hoppa till huvudinnehållet

Handtvätt och avstånd stoppade influensan

Publicerad:
Uppmaningen att tvätta händerna fick stopp på flera smittor. Arkivbild.
Uppmaningen att tvätta händerna fick stopp på flera smittor. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Uppmaningen att tvätta händerna och hålla avstånd för att få bukt med coronaviruset fick också andra positiva effekter.

Säsongen för influensa, vinterkräksjuka och RS-virus avstannade ovanligt tidigt, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Åtgärderna att stanna hemma vid minsta symptom, tvätta händerna och hålla avstånd, i kombination med den slopade karensdagen och förbudet för större sammankomster ledde till en snabb nedgång i smittspridningen.

"Antalet influensafall gick från en toppnotering under vecka 10 till avslut vecka 13. En sådan snabb minskning från topp till säsongsavslut har vi inte sett under de senaste 20 åren inom laboratorieövervakningen", säger enhetschef Mia Brytting pressmeddelandet.

Redan i slutet av mars kunde säsongen för vinterkräksjuka förklaras som avslutad. Det är nästan två månader tidigare än vanligt. Smittspridningen av RS-virus var den lägsta sedan säsongen 2013–14.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenInfluensaRS-virusSverigeVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.