Maktlöshet

Familj
PUBLICERAD:

De senaste månaderna har radio, TV och tidningar präglats av Coronapandemin.

Vi människor vill ha förklaringar till allt. Men allt går inte att förklara. Vi vill ha definitiva, klara svar på våra frågor. Men ibland kanske det inte finns några klara svar.

Så är det nu.

Vi kan inte påverka utvecklingen av pandemin. Vi kan bara lyssna och ta till vara på de råd vi får från myndigheterna. Och följa dem. Känslan av maktlöshet är svår att bära. Vi reagerar olika på den känslan.

Det sägs att det sista som lämnar människan är hoppet. Jag vet inte om det är riktigt så för alla. Men ett är sant, vi behöver försöka att fortsätta hoppas på ett slut. Vi behöver hoppas på något vi inte kan se. Stötta varandra. Inte ifrågasätta eller kritisera den andres sätt att göra sina val.

Kanske behöver vi bli lite mer eftertänksamma och tänka över vad som är nödvändigt. Fundera över vad som är viktigt och oviktigt.

Vad gör vi med all den tid vi har nu? Jag har lyssnat på nästan alla ”Sommar i P1”. Många program har varit helt fantastiska. Greta Thunberg, Anders Tegnell och ÖB Micael Bydén. Deras program har varit mycket intressanta och tänkvärda. Det går att lyssna på dem i efterhand om man vill. Tänk så mycket klokskap det finns hos människor! Jag blir tacksam och glad.

”Tänd i oss ljuset, ljuset som bär.

Bär oss igenom skuggorna här.

Du som är i oss, mer än vårt jag

famna oss när vår tillit är svag.

Text: Per Harling Psalmer i 2000-talet Nr: 847:3

Karin Björzén

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.