Hoppa till huvudinnehållet

Måste vi bygga nytt?

Publicerad:
Insändarskribenten undrar om kommunen verkligen har skyldighet att erbjuda nybyggen och radhus?
Insändarskribenten undrar om kommunen verkligen har skyldighet att erbjuda nybyggen och radhus? Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För en tid sedan skrev jag om de nio radhus som planeras längst upp på Blockstensvägen i Karlskoga. Jag undrade över valet av plats för så många bofasta på liten yta och den inverkan på grönområdet/ekosystemet som finns samt det lugn som råder på grund av att vägen är avspärrad för genomfart just där.

Svaret jag fick var att det en gång funnits två hus på platsen och att kommunen vill satsa på förtätning ( det finns avlopp och vatten på plats ). De är också skyldiga att erbjuda nybyggen och det finns efterfrågan på radhus.

Mina frågor och farhågor ignorerades angående de viktiga grönområden som människor i hela Sverige efterfrågar mer än förtätning. Det lugna krönet längst upp på Blockstensvägen fick jag heller ingen förklaring till hur man ser på vid eventuellt nio nya bostäder på platsen.

I det vackra Aggerud/Stråningstorp finns många lediga boenden i dagsläget och kommer att finnas framöver också. Är säker på att det räcker till för de som vill bo där. Vad gäller radhus så finns det på flera platser i Karlskoga både gammalt och nybyggt.

Tänk om och tänk rätt och använd inte argument som om det vore invånarnas gemensamma åsikter.

Förtätning är ett begrepp som kommuner använder i stadsplaneringen, motsatsen är stadsutglesning. Karlskoga är inte någon stad som växer nämnvärt och behöver inte bygga överallt på alla grönområden men det är just det som verkar vara målet.

Tillväxt är klimatets fiende

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareKT-insändareKuriren-insändare