Årets säsong av jordgubbar har varit svår för Värmlandsbär i Rudskoga. Skördeperioden har varit ojämn och tillväxten av jordgubbar har varit liten jämfört med tidigare år. Kring midsommar steg priserna för en liter jordgubbar upp till 80 kronor.
– Det har inte varit lika bra skörd i år och en del har frusit som gör att det inte kan bli några jordgubbar, säger Robert Cederholm på Värmlandsbär.
Det växlande sommarvädret har påverkat skörden negativt. Försäljningen har minskat till hälften jämfört med tidigare år.
– Det är ont om bär och bären växer inte till sig så som de ska. Det försvinner väldigt mycket i svinn, säger Anna Cederholm på Värmlandsbär.
Jordgubbssäsongen började den 18 juni. I och med coronasituationen har de fått tänka om och har därför valt att minska ned på säsongsarbetarna. I år har de tagit in 50 säsongsarbetare jämför med 100 förra året.
– Det är andra tider nu och vi vill försöka att minska ned på folkmängden. Vi har gemensamma toaletter och vi kan inte erbjuda enskilda toaletter, säger Anna Cederholm.
De flesta sommarjobbare pendlar till Rudskoga. Intill Värmlandsbär ligger ett säsongsboende där 25 av säsongsarbetarna bor. Andra hälften får pendla från Kristinehamn, Karlskoga, Laxå och Degerfors.
– Jag har jobbat här i fyra säsonger och bor i Örebro. Jag hinner plocka många jordgubbar på en dag. Jag tjänar bra med pengar och trivs väldigt bra, säger Ali Nur, säsongsarbetare.
Mindre i lön
Säsongsarbetarnas lön varierar beroende på hur mycket som de hinner plocka. När man ska plocka jordgubbar hämtar man först en tom låda och en slags släde. Man puttar fram lådan för att den inte får ligga på backen så det kommer in jord i lådorna.
När man har plockat färdigt sin låda låter man släden stå kvar och så går man med lådan till en mottagningsvagn. Där får man en lapp för att visa hur man har plockat. Sedan löser säsongsarbetarna in lappen och får lön för det.
– En säsongsarbetare plockar ungefär två lådor i timmen och tjänar 120 kronor i timmen, säger Anna Cederholm.
Säsongsarbetarna får mindre i lön i år på grund av den sämre skörden.
Bärplockare från andra länder
Värmlandsbär tar emot många nyanlända bärplockare. En del av bärplockarna kommer exempelvis från Somalia, Tanzania, Eritrea och Burundi.
– Jag har jobbat här i ungefär två veckor och jag trivs jättebra. Man träffar många olika människor och man får lära sig svenska. Jag har lärt känna nya kompisar som jag har kontakt med, säger Samuel Kesete, säsongsarbetare.
Tidigare har Värmlandsbär tagit in många bärplockare från andra länder. I år har de inte lika många bärplockare från Polen. De har inte fått någon dispens men det finns sex tjejer som plockar som kommer från Polen.
– En tjej från Polen har plockat 56 lådor som mest på en dag, men i år har hon inte ens kommit upp i hälften på grund av den dåliga skörden, säger Anna Cederholm.
Under förra månaden när det var över 30 grader började de arbeta klockan fyra på morgonen för att slippa den värsta sommarhettan.
– Vi börjar klockan sex på morgonen nu och arbetar i ungefär sex timmar. Det är bäst att arbeta på förmiddagen, säger Anna Cederholm.
Höjde jordgubbspriset
Jordgubbspriserna blev väldigt höga kring midsommar då tog de 80 kronor för en liter. Nu är de nere på mer normala priser kring 45 kronor. Men den dåliga skörden har gjort att de inte har kunnat skicka in fulla leveranser så de har fått köpa jordgubbar från Skåne.
– Jordgubbarna mognar tidigare i Skåne av geografiska skäl. Det var väldigt varmt förra månaden. De bär som vi köpte in från Skåne betalade vi lika mycket för som vi tog betalt, så vi tjänade ni inga pengar på dem, säger Dag Cederholm, ägare av Värmlandsbär.
Värmlandsbär har ett avtal med Konsum Värmland som är deras huvudkund. Kring midsommar levererade de ut till 23 butiker till bland annat på Coop i Kristinehamn, Karlskoga, Bergvik, Välsviken.
– Nu börjar vi gå ned på lågsäsong och kommer att ha säsongsplockare denna veckan ut, avslutar Dag Cederholm.
Nästa vecka ska de eventuellt öppna upp för de som vill självplocka.