Går alltid att göra mer

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att det går att göra mer för de ungdomar som är på glid.
Foto: Geir Olsen
Angående de senaste dagarnas reportage i tidningen om ungdomar som är på vift. Enhetschefen på Socialnämnden blir intervjuad av tidningen. Där framgår det att tjänstens personal som jobbar under kvällar och helger inte kan nås, via telefon, förmodar jag då?

Folk saknar möjligheten att kunna ta kontakt med dem under kvällar och helger. De ska dock titta på en lösning under hösten. Då tänker jag.

Under hösten? Det är helt orimligt. Vad är det som gör att de måste vänta tills hösten?

Skaffa ett nummer och gör det tillgängligt nu. Har socialen ens ett journummer?

Efter förra sommaren tillsattes en arbetsgrupp bestående av personer från kommunens samtliga förvaltningar, polis, räddningstjänst samt några fler parter. Meningen med gruppen är att öka tryggheten i kommunen.

Men när det gäller de specifika gäng eller de 10-12 individerna som det skrivits om i tidningen så har brottsligheten snarare ökat från att gruppen tillsattes istf att minskat.

Gruppen tillsattes för nästan ett år sedan. Vidare sägs i tidningen att fler vuxna ute skulle hjälpa.

Varför tillsätter man inte fältassistenter? Varför har man inte tillgänglighet via telefon och journummer? Vad gör man om man inte hittat framgång med gruppen på nästan ett år? Varför händer allt så fruktansvärt sakta? Tittar man på hur det jobbas framgångsrikt i andra kommuner? Behövs det mer resurser? Tillsätt då mer resurser.

Släng in några miljoner i så fall. Anställ personal.

Här handlar det inte om att analysera och se vad som kan göras. Här handlar det om att agera och göra. Nu!

Jag läser vidare att polis och socialtjänst gör så gott de kan.

Tillåt mig vara tveksam. Det går alltid att göra mer och framförallt snabbare.

Men framför allt kanske viktigast av allt är att föräldrarna måste ta ett ansvar för sina barn. Håll uppsikt på vad de håller på med. Var en finne i röven och fråga hela tiden vad de gör och vart de är. Vilka de umgås med och ha järnkoll hela tiden.

Ibland, ganska ofta finns föräldrar som inte bryr sig på grund av dysfunktionalitet i familjen. Missbruk eller beroende samt andra problem. Då måste resten av samhället och omgivningen vara med och stötta.

Här anser jag att det behövs ett bättre förebyggande arbete ända från grundskola upp till gymnasie.

För att få en snabb lösning så tror jag på nedanstående.

Att jobba mer aktivt ute på gatorna i form av social, fältassistenter, trygghetsvärdar och kvarterspoliser mm tror jag personligen skulle vara en framgång i kombination med kameraövervakning.

Niclas Lagerstam

Ps: jag har bara gått utefter det jag läst i tidningen och har inte någon mer insyn än detta. Har jag missuppfattat något som göra att mitt inlägg är missvisande så ber jag om ursäkt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.