Hoppa till huvudinnehållet

Det är ditt jobb

Publicerad:
Foto: Roger Gleisner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag ska handla på hemmaplan. I Coronatider är det viktigare än någonsin att jag stöttar de lokala företagarna och den lokala handeln. Jag fattar.

Nu hör jag till dem som även i normala fall gärna handlar i en riktig affär med riktiga människor, och finns det skuggan av en chans handlar jag i Karlskoga och Degerfors.

Men ska inte den lokala handeln stötta mig också?

På sistone har jag varit inne i ett några affärer på hemmaplan, och blivit nonchalant bemött. I ett fall blev jag inte bemött alls.

I första exemplet går jag in, ser mig omkring, letar lite, men hittar inte det jag vill ha. Hittar till slut en anställd och frågar var jag kan hitta den produkt jag letar efter. ”Nej, den har vi inte, den är slut.” På frågan om det går att beställa hem den får jag svaret att ”den kan du beställa själv på nätet”. Jag säger att jag gärna köper hos dem, men får då veta att ”det går inte, men den kanske finns i Örebro”.

Där någonstans gav jag upp. Jag kommer inte att handla mer i den affären, den saken är klar.

Några dagar senare går jag in i en annan affär, och här behöver jag mycket hjälp. Dels för att jag vet väldigt lite om det jag ska köpa, men också för att det – i alla fall för mig – är en ansenlig summa pengar jag ska spendera.

Jag går runt och tittar – både bland varorna och efter en expedit.

Men hur jag än letar och försiktigt ropar ”hallå, jag skulle behöva lite hjälp här” så får jag ingen respons någonstans. Inte ens i kassan finns det någon jag kan fråga.

Jag satte mig i bilen till Örebro. I en affär som säljer samma sorts varor hann jag stå i kanske en halv minut innan en leende kvinna kom fram och frågade om jag behövde hjälp. Sedan svarade hon vänligt och tålmodigt på alla mina frågor.

Gissa var jag handlade?

Nu skall jag vara väldigt tydlig med att de allra flesta handlare jag stött på i Karlskoga och Degerfors är underbara. Trevliga, servicemindiga, tillmötesgående och proffsiga.

Men de som inte är det är en fara för hela handeln. Om jag sätter mig i bilen till Örebro eller Karlstad och hamnar i ett shoppingcenter eller bland alla affärer i centrum är det nog lätt hänt att jag handlar en del andra saker där också, när jag ändå åkt dit.

Och hur orättvist det än är mot alla proffsiga och duktiga handlare så solkar de nonchalanta ner min bild av att handla på hemmaplan.

Dessutom undrar jag hur de inte kan förstå, att det i slutänden, är deras jobb det handlar om.

Catarina Lindström

Artikeltaggar

ÅsikterKT-ledareLedare