Hoppa till huvudinnehållet

Fritt fram att hoppa i plurret

Publicerad:
Om man, med tanke på väderleken, mot förmodan vill ta sig ett dopp behöver man i varje fall inte oroa sig för skadliga bakterier i kommunens badvatten.
Om man, med tanke på väderleken, mot förmodan vill ta sig ett dopp behöver man i varje fall inte oroa sig för skadliga bakterier i kommunens badvatten. Foto: Christoffer Tuulik

För en dryg vecka sedan provtog man, för andra gången i sommar, badvattnet i Degerfors kommun. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Jennie Karlsson uppger att det är fritt fram att bada då värdena såg oerhört bra ut.

Degerfors kommuns badplatser testas i regel tre gånger under sommarhalvåret, hit hör Degernäsbaden, Möllebadet, Vårbobadet, Gryten och Svartåbadet. Huvudsaken med provet är att bevaka mängden tarmbakterier, E. coli och Enterokocker, som förekommer på de platser flest människor badar.

– Vi åker till de flesta badplatser i kommunen och tar prover med vatten där vi vet att folk brukar bada, vid bryggor och dylikt, säger Karlsson.

Exceptionellt

Jennie Karlsson uppger att miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen, efter att ha fyllt provflaskorna med sjövatten, skickar dem till ett laboratorium vid SYNLAB i Karlstad. Här analyseras stickproven och mätvärdena. Badvattnet får sedan en bedömning och en klassificering av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, baserat på mängden bakterier.

För inlandsvatten har HaV satt upp särskilda parametrar, intervall, för mängden tarmbakterier och tillhörande klassificering. Om vattnet ska anses ha utmärkt kvalitet får det för Intestinala enterokocker maximalt mätas upp 200 cfu per 100 ml, cfu är en "kolonibildande" enhet som grovt uppskattar mängden bakterier. För E. coli tillåts maximalt 500 cfu per 100 ml för en utmärkt stämpel, i annat fall förekommer även bra, tillfredsställande respektive dålig kvalitet.

I serviceförvaltningens senaste provtagning, vilken ägde rum den 7 juli, mätte man i Degernäsbaden upp mängden E. coli till 18 cfu per 100 ml och mängden Enterokocker till mindre än tio, vilket båda är otroligt bra värden väl under maxgränsen.

Enligt Jennie Karlsson har samtliga av de testade badplatserna i kommunen påvisat liknande, väldigt låga värden, vilket hon tycker är fantastiskt.

Kyligt

– Det badare kan tänka på är att i samband med och efter ett kraftigt regnfall så kan bakteriemängden i vattnet öka, eftersom dagvatten då rinner ner i sjöarna, förklarar Karlsson.

Karlsson informerar också om algblomning och hur det kan vara skadligt för hälsan, men att det ofta förekommer när det har varit varmt en längre period och att det givetvis är betydligt lättare att upptäcka på egen hand jämfört med tarmbakterierna.

Någon vidare värme har vi ännu inte upplevt denna sommar, inte under en längre period i varje fall, så av den anledningen bör algblomning inte vara ett hot för närvarande, då badtemperaturen för de olika Degerforsbaden i den senaste mätningen uppgick till omkring 11 grader.

Artikeltaggar

BadDegerforsDegerfors kommun (org)Jennie KarlssonMiljömiljö- och samhällsbyggnadsavdelningenMöckelnSommarStor-björkenSvartå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.