Hoppa till huvudinnehållet

Annorlunda Bike Week på Gelleråsen

Publicerad:
Gelleråsenägaren Richard Göransson och roadracingstjärnan Filip Backlund laddar för årets Bike Week.
Gelleråsenägaren Richard Göransson och roadracingstjärnan Filip Backlund laddar för årets Bike Week. Foto: Fredrk Erlandsson

På söndag drar årets Bike Week i gång på Gelleråsen.

På grund av förutsättningarna blir tävlingen väldigt annorlunda jämfört med tidigare år.

Varken publik eller det norska mästerskapet kommer vara på plats med tanke på reseproblematiken och restriktionerna kring coronapandemin.

Enligt Gelleråsens vd och ägare Richard Göransson har det varit stökigt att få ihop alla pusselbitar.

– Det ser väldigt annorlunda ut mot tidigare år. Bike Week i år är väl egentligen att vi har samlat olika motorcykelgrejer under en vecka, säger han.

– Ekonomiskt blir det en helt annan grej mot tidigare. Det blir i stort sett en förlustaffär.

Nära att ställa in

Att det norska mästerskapet, som liksom hela förra årets Bike Week generellt blev en stor succé, skulle ställas in blev klart redan för två månader sedan. Enligt Göransson var det ett tag tal om att ställa in hela tävlingsveckan.

– Vi har övervägt att ställa in, men för deltagarnas och tävlingens skull väljer vi att genomföra den, säger Göransson.

Veckan börjar med trackdaykörning de två första dagarna och fortsätter sedan med två träningsdagar på tisdag och onsdag. Detta i samarbete mellan Gelleråsen Arena, Filip Backlund Trackdays och Karlskoga Motorsportförening.

Under torsdagen blir det endurancetävlingar där degerforsaren Rikard Svennberg och karlskogingen Dennis Sätterman deltar.

På fredagen börjar sedan huvudtävlingen som är SM i roadracing. Morgan Mesetovic, som kommer från Degerfors, tävlar där i superbikeklassen.

Körs utan publik

Den största skillnaden i årets Bike Week blir förstås avsaknaden av publik. Även Kanonloppet som arrangeras i augusti och som firar 70-årsjubileum kommer bli lidande av läget. Enligt Göransson ser man inte ut att få ta del av några ekonomiska hjälpinsatser eller stödbidrag.

– Vi har väl haft lite kontakt med Svenska Bilsportförbundet, men kanonloppet blir ett ännu större tapp. Den blir ju riktigt tuff. Det skulle ha varit stort jubileum med konserter och utställning av F1-bilar och JAS Gripen och allt möjligt. Men det blir det inget med så det kommer bli lite avslaget, säger Göransson.

För att publiken ska kunna följa Bike Week har han dock ett tips:

– Om vi tittar på SM i helgen så tror jag att det kommer streamas på Youtube. Sedan finns det olika länkar med liveresultat på vår hemsida också.

Artikeltaggar

Filip BacklundGelleråsenGelleråsens motorbanaKarlskogaRichard GöranssonRoadracing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.